Επίκειτο η εκτέλεσή των ομήρων από τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με το Πεντάγωνο




Η επιχείρηση διάσωσης των ομήρων που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς την Πέμπτη στο βόρειο Ιράκ αποφασίστηκε αφού το αμερικανικό Πεντάγωνο πληροφορήθηκε ότι επίκειτο η μαζική εκτέλεσή τους από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Πίτερ Κουκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι συνελήφθησαν πέντε μέλη του Ισλαμικού Κράτους ενώ “ένας αριθμός” τζιχαντιστών σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση για την απελευθέρωση των περίπου 70 ομήρων. Μεταξύ αυτών ήταν και 20 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιρακινού Κουρδιστάν, οι συλληφθέντες τζιχαντιστές είναι 6 και οι νεκροί ξεπερνούν τους 20. Οι όμηροι, με βάση την ίδια πηγή, ήταν 69.

Η επιχείρηση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων “οργανώθηκε και εξαπολύθηκε με τη λήψη πληροφοριών με βάση τις οποίες υπήρχε άμεσος κίνδυνος να εκτελεστούν μαζικά οι όμηροι”, πρόσθεσε ο Κουκ στην ανακοίνωσή του.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN είχε μεταδώσει ότι οι όμηροι ήταν Κούρδοι και ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Αμερικανός στρατιώτης—ο πρώτος που σκοτώνεται αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιρακινού Κουρδιστάν ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν υπάρχουν Κούρδοι μεταξύ των διασωθέντων ομήρων, οι οποίοι είναι συνολικά 69.

Οι όμηροι που διασώθηκαν κατά την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και των Κούρδων πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ ήταν όλοι τους Άραβες, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, περίπου 20 από τους ομήρους ήταν μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας ενώ οι υπόλοιποι ήταν ντόπιοι ή πρώην μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

“Ορισμένοι από τους υπόλοιπους ήταν μαχητές του Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) που το Ντάες πίστευε ότι ήταν κατάσκοποι. Οι άλλοι ήταν κάτοικοι μιας πόλης της περιοχής”, είπε ο αξιωματούχος αυτός.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ουάσιγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: