Ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας: Ούτε πουλί θα παραβιάσει ξανά τα σύνορα λέει ο Νταβούτογλου

Belgium’s King Philippe (2-R) and Queen Mathilde (L), Turkish President Recep Tayyip Erdogan (2-L) and his wife Emine Erdogan (R) pose for the medis during the official welcome for Erdogan at Brussels’ Royal palace, in Brussels, Belgium, 05 October 2015. The Turkish Presidential couple is on a two days official visit in Belgium during which Erdogan is scheduled to hold talks with top EU officials on the migration crisis and the situation in Turkey. EPA/OLIVIER HOSLET
Ένταση προκλήθηκε μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας όταν ρωσικό πολεμικό παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στα σύνορα με Συρία παρενοχλώντας δύο τουρκικά πολεμικά. Η Ρωσία απάντησε ότι έγινε κατά λάθος, ωστόσο σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου δόθηκαν οδηγίες στον τουρκικό στρατό να μην επιτρέψει ούτε καν σε πουλί να παραβιάσει ξανά τα σύνορα της Τουρκίας.

“Η στάση μας είναι καθαρή. Όποιος παραβιάσει τα σύνορά μας, πρώτα τον προειδοποιούμε φιλικά. Η Ρωσία είναι φίλη μας, μέχρι σήμερα δεν συνέβη κάτι. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες προς την Ρωσία. Ο Υφυπουργός μας, ζήτησε να μην επαναληφθεί. Το πρωί και η Ρωσία επικοινώνησε και είπαν ότι έγινε από λάθος και δεν θα επαναληφθεί. Οι τουρκικές δυνάμεις πήραν οδηγίες, ακόμη και πουλί να παραβιάσει τα σύνορα της Τουρκίας θα γίνουν τα απαραίτητα”, δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι δεν συνιστούν σε κανένα, ούτε σε φίλη, ούτε σε εχθρική χώρα να παραβιάσει τα σύνορα της Τουρκίας. Αφήνοντας αιχμές εναντίον της Ρωσίας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να υπερασπίζεται έναν δικτάτορα ο οποίος δολοφονεί τον λαό του. Ανέφερε ακόμη ότι η παρέμβαση της Ρωσίας στο Συριακό είναι πολύ λάθος. “Εάν είναι εναντίον του ISIS εμείς θα στηρίξουμε αλλά σε εκείνη την περιοχή υπάρχει μετριοπαθής αντιπολίτευση, ISIS δεν υπάρχει”, ανέφερε λέγοντας ότι υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τη Ρωσία.

Η παραβίαση έγινε στις 3 Οκτωβρίου από ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος MIG29 στα σύνορα με την Συρία και παρενοχλήθηκαν δύο τουρκικά F16 για πέντε λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.

Αρχικά, ανακοίνωση του τουρκικού στρατού ανέφερε ότι δεν ήταν γνωστό σε ποια χώρα ανήκε το MIG29, ωστόσο λίγο αργότερα ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι οι παραβιάσεις έγιναν από ρωσικό αεροσκάφος και πως  κλήθηκε στο υπουργείο ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα . Από τον Ρώσο πρέσβη ζήτησαν να μην επαναληφθεί τέτοιους είδους παραβίαση διαφορετικά θα είναι υπεύθυνη η Ρωσία για τυχόν ανεπιθύμητο επεισόδιο.

Και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, επικοινώνησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εκφράζοντας την ίδια θέση. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επικοινώνησε επίσης για το θέμα και με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία. Θα επικοινωνήσει επίσης με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών.

ΚΥΠΕ – Άννα ΑντρέουΚωνσταντινούπολη

ΑΚΟΜΑ: http://mignatiou.com/2015/10/paraviasi-tou-enaeriou-chorou-tis-apo-rosiko-machitiko-katangelli-i-tourkia/

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal