Αδιέξοδο στις επαφές οικονομικού επιτελείου-θεσμών για τα “κόκκινα δάνεια”




Άκαρπη έληξε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, όσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια» και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Το σοβαρότερο «αγκάθι» ήταν το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το κουαρτέτο των θεσμών αναχωρεί, πάντως, απόψε, από την Αθήνα και είναι άγνωστο αν θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα.

«Το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το ζήτημα του νόμου Κατσέλη. Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, στο Reuters, αναφερόμενος στις αλλαγές που ζητούν οι δανειστές για τα όρια προστασίας από τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ωστόσο ότι υπήρξε πρόοδος σε κάποια θέματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχει μεγάλη απόσταση για το όριο προστασίας και τα εισοδηματικά κριτήρια, κατέληξε.

Ο υπουργός, σημείωσε, πάντως, πως το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» είναι στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

Αναφορικά με το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ανέφερε πως πρέπει να υπάρξουν νέες συζητήσεις, συμπλήρωσε «Πρέπει να το δούμε», ανέφερε, επιβεβαιώνοντας την μη επίτευξη συμφωνίας και στο θέμα αυτό.

Οι βασικές διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη είναι οι εξής:

•Οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση προτείνει προστασία για ακίνητο αξίας 200.000 ευρώ για αγαμο, 250.000 για ζευγάρι και επιπλέον 25.000 ανά παιδί έως τα τρία, δηλαδή μέγιστο ποσό 325.000 ευρώ.

•Ως εισοδηματικά κριτήρια το κουαρτέτο ζητά να είναι κοντά στα όρια της φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα, 8.180 ευρώ το άτομο ετησίως ή 680 ευρώ εισόδημα το μήνα. Για ζευγάρι θέτει όριο περίπου 14.000 ευρώ, 16.000 ευρώ για οικογένεια και 3.350 ευρώ επιπλεον για κάθε παιδί έως τα τρία. Αντίθετα, η κυβέρνηση προτείνει οικογενειακό εισοδηματικό όριο τις 35.000 ευρώ ετησίως.

•Οι δανειστές ζητούν προστασία για συνολικά χρέη έως 120.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έως 200.000 ευρώ.

Με τις απαιτήσεις των δανειστών προστατεύεται περίπου 1 στους 6 δανειολήπτες, ενώ με την πρόταση της κυβέρνησης προστατεύονται 7 στους 10, κάτι που δείχνει περίτρανα τη χαώδη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικό αξιωματούχο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, οι όποιες αλλαγές επέλθουν στον νόμο Κατσέλη, θα αφορούν αιτήσεις υπαγωγής δανειοληπτών που θα γίνουν από δω και πέρα.

Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα για να προστατευθούν οι δανειολήπτες από πλειστηριασμούς ξεπερνούν τις 170.000, την ώρα που 300.000 στεγαστικά δάνεια βρίσκονται στο κόκκινο.

Σύμφωνα με την Ημερησία, στην σημερινή συνάντηση θα γίνει απολογισμός της πρώτης, μετά την ψήφιση του μνημονίου, τον Αύγουστο, επίσκεψης των επικεφαλής των Θεσμών, η οποία χαρακτηρίζεται ως προπαρασκευαστική της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, αλλά και των δύο πακέτων προαπαιτούμενων.

Μετά τα δύο πακέτα θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση από το κουαρτέτο των Θεσμών και θα ανοίξει ο δρόμος της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Το πρώτο πακέτο με τα 48 προαπαιτούμενα, περιλαμβάνει πολλές δύσκολες παρεμβάσεις που εκκρεμούν, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, τις απελευθερώσεις αγορών που περιλαμβάνονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, τις αποφάσεις για το αγροτικό πετρέλαιο και πολλές εκκρεμότητες του ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά θα πρέπει να έρθει το δεύτερο πακέτο που περιλαμβάνει πολύ πιο δύσκολα πεδία, όπως: το Μεσοπρόθεσμο, το ασφαλιστικό, το εργασιακό, τα «κόκκινα» δάνεια, τις αποκρατικοποιήσεις, τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, τις αλλαγές στο Δημόσιο αλλά και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Υπάρχει προθυμία και από τις δύο πλευρές να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την αξιολόγηση στην ώρα τους και να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Οι ομάδες είναι στην Αθήνα και αυτή τη στιγμή εκτιμούν την κατάσταση, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τρέξει, προκειμένου να πάρει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: