Πίεση ΗΠΑ προς Ευρωπαίους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και προς Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις




Ως έμμεση πίεση προς τους Ευρωπαίους για την ταχεία απομείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Αμερικανός υπουργός επαναβεβαίωσε την σημασία που αποδίδει η κυβέρνησή του στην τήρηση της δέσμευσης της Ευρώπης να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο διαμέσου της ελάφρυνσής του.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, που συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του στη Λίμα του Περού, σημείωσε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας, επίσης, τη σημασία που αποδίδεται στη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και την υποστήριξή του σε όλες τις προσπάθειες να προληφθούν νέα δεινά μέσω μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής αντίδρασης.

Στην πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, ο κ. Λιου συνεχάρη τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τον διορισμό του εκ νέου στο αξίωμα και επαίνεσε τη δέσμευσή του στην εξεύρεση ενός εποικοδομητικού τρόπου για να προχωρήσει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και την υποστήριξή του σε όλες τις προσπάθειες να προληφθούν νέα δεινά μέσω μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής αντίδρασης.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος δεσμεύθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του πως η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ενημερώνοντάς τον παράλληλα για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Νωρίτερα, ο Ευ. Τσακαλώτος είχε κρίσιμη συνάντηση και με τον νυν διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να διαβεβαίωσε τον Τόμσεν ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει στις 10 Νοεμβρίου ώστε αμέσως μετά η ελληνική κυβέρνηση να σπεύσει άμεσα να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ο Eυ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί την Κυριακή με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ.

ΠΗΓΗ: Ανακοίνωση αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λίμα, Περού

ΕΠΙΣΗΣ: http://mignatiou.com/2015/10/o-tomsen-adiazi-ton-geroun-gia-to-chreos-parallila-metarrithmisis-ke-anadiarthrosi/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: