Εκβιαστικό δίλημμα από Άγκυρα με σχέδιο Β’: Λύση μέχρι το Μάρτιο ή αναγνώριση




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σενάριο αδιεξόδου έχουν διαμορφώσει οι Τούρκοι στο Κυπριακό και το αφήνουν να αιωρείται διά απειλών. Τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χθες όσο και ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προ μηνός (αλλά χθες είδε το φως της δημοσιότητας), στέλνουν προς τη Λευκωσία μήνυμα πως εάν μέχρι τον Μάρτιο δεν εξευρεθεί συμφωνία στο Κυπριακό, η Άγκυρα θα κλείσει το κεφάλαιο Κυπριακό και θα ενεργοποιήσει ένα σενάριο της επόμενης ημέρας ενός αδιεξόδου.

Ουσιαστικά διά των αποκαλύψεων η Άγκυρα σπεύδει να επιβεβαιώσει πως έχει σχέδιο Β’ στο οποίο εργάζεται, θέτει χρονοδιάγραμμα και ενεργοποιεί στρατηγική εξόδου από την παρούσα διαδικασία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Φερεντίν Σινιρλίογλου, σύμφωνα με την αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», δήλωσε πως η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Είτε, συνέχισε, θα υπογραφεί συμφωνία ειρήνευσης μέχρι τον Μάρτιο και το πρόβλημα θα επιλυθεί διά δημοψηφισμάτων, ή η παρούσα κατάσταση θα αναγνωριστεί ως η λύση από τη διεθνή κοινότητα, εάν οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν τη συμφωνία. Αυτό, έσπευσε να αναφέρει, θα σημαίνει πως κανένα εμπόδιο δεν θα υπάρχει στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τοποθέτηση αυτή δεν προέκυψε χθες, ούτε είναι αποτέλεσμα του φλερτ της Ε.Ε. με την Άγκυρα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Σημειώνεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους εν πτήσει προς τη Ρωσία (προ μηνός περίπου), είπε πως «εάν μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ιδρυθεί η “συνεταιρική κυβέρνηση”, ιδρύθηκε. Η Τουρκία το στηρίζει αυτό. Αλλά αν έρθει ο Μάρτιος και δεν υπάρχει κατάληξη σε μια συμφωνία για το συνεταιρικό κράτος, η Τουρκία πλέον είναι αποφασισμένη να κλείσει αυτό το κεφάλαιο».

Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του παρουσιάζει τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διαπραγμάτευση και τις εκατέρωθεν επιφυλάξει,ς παραπέμποντας σε συζήτηση των όρων του διαχωρισμού. Με βάση τα όσα μεταφέρει αρθρογράφος της “Γενί Σαφάκ”, ο οποίος ήταν παρών, ο Ερντογάν είπε πως οι Ε/κ κόλλησαν στην ερώτηση: «Υπήρχε ένα δικό μας κράτος. Αυτό θα το μοιραστούμε με τους Τούρκους;». Την ίδια ώρα, ανέφερε, οι Τούρκοι είναι υπέρ της λειτουργίας του δικαιώματος των εγγυήσεων. Ανησυχούν μήπως με τον χρόνο οι Ε/κ τους υποβιβάσουν σε μειονότητα.

«Εάν αυτά τα εμπόδια δεν μπορούν να ξεπεραστούν και εάν δεν μπορεί να δημιουργηθεί το συνεταιρικό κράτος, η Τουρκία είναι υπέρ του να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ειρήνης μεταξύ της (παράνομης) ‘’ΤΔΒΚ” και της ε/κ διοίκησης. Δεν βρίσκω να υπάρχει νόημα στο να παραταθεί άλλο αυτή η δουλειά», είπε ο Ερντογάν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: