Εκτός ανταγωνισμού ο τουρισμός λόγω ΦΠΑ




Την καθοριστική συνεισφορά του τουριστικού κλάδου στην ανάσχεση της υφεσιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο 14ο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο πρόεδρός του Ανδρέας Ανδρεάδης.

«Μέχρι το 2015, είχαμε 3 συνεχείς χρονιές με ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα. Τρεις χρονιές κατά τις οποίες, εν μέσω γενικής ύφεσης, δεν πετύχαμε απλώς τους στόχους μας, αλλά τους ξεπεράσαμε. Ο τουρισμός, τις πιο δύσκολες στιγμές, έβαλε πλάτη για τη χώρα, με τα γνωστά αποτελέσματα συνεισφοράς στο ΑΕΠ, στα εθνικά έσοδα, στην απασχόληση, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην παραγωγή, και την κατανάλωση», τόνισε στην ομιλία του.

Ακόμα, ο κ. Ανδρεάδης υποστήριξε ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να αντέξει στον ανταγωνισμό με ΦΠΑ υψηλότερο κατά 7-8 ποσοστιαίες μονάδες από τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης επαναφοράς των συντελεστών ΦΠΑ στα επίπεδα του 8-10%. Μπορεί, πρόσθεσε, το 2016, λόγω της γεωπολιτικής συγκυρίας στη γειτονιά μας, να διαφαίνεται ότι θα εξελιχθεί θετικά, όμως από το 2017, εάν παραμείνουν οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ, «η πραγματικότητα θα είναι αμείλικτη».

Όσο για το κλίμα αποεπένδυσης στον τουρισμό, Πρόεδρος της ένωσης των ξενοδόχων παρατήρησε ότι οι λόγοι που αποθαρρύνουν κάποιον να έλθει και να επενδύσει στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας είναι ότι: «Βλέπει οκτώ αλλαγές ΦΠΑ διαμονής και εστίασης από το 2008 έως και σήμερα, αλλά και συνεχείς αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων, που, μεταξύ άλλων, καθιστούν αδύνατη την κατάρτιση ενός στοιχειώδους business plan δεκαετίας η ακόμη και πενταετίας».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ σχετικά με την φορολόγηση του κλάδου, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αντεπιτέθηκε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πληρώστε τους φόρους σας, πληρώστε τις εισφορές των εργαζομένων, σταματήστε να χτίζετε αυθαίρετα, σταματήστε να καταστρέφετε το περιβάλλον, ρυθμίστε τα δάνεια σας και τότε ξαναϋπολογίστε την επίπτωση του ΦΠΑ».

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: