Έκθεση στο Ζάππειο για τον αντιστασιακό Τύπο της Κατοχής




Εγκαινιάστηκε την Κυριακή η έκθεση «Αντιστασιακός Τύπος της Κατοχής & Λογοτεχνικές Εκδόσεις της περιόδου 1941-1944» στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η έκθεση, περιλαμβάνει αυθεντικά αρχεία 230 αντιστασιακών εφημερίδων καθώς και 470 λογοτεχνικές εκδόσεις, από την Βιβλιοθήκη-Αρχείο του εκπαιδευτικού – πρώην Σχολάρχη και μέλους της Συντονιστικής Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου για την Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Γεωργίου Δολιανίτη.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο Μανώλης Γλέζος, ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, ο ιδιοκτήτης του Αρχείου της έκθεσης Γεώργιος Δολιανίτης, πλήθος προσωπικοτήτων, πανεπιστημιακοί, ενώ το παρών έδωσε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Ο Γεώργιος Δολιανίτης, αναφερόμενος στην ομιλία του, στο περιεχόμενο της έκθεσης, δήλωσε ότι «ο ελληνικός Τύπος του 1941- ’44 που γράφτηκε, τυπώθηκε και διανεμήθηκε με της καρδιάς το πύρωμα και της ψυχής το αίμα, αποτελεί αναμφίβολα την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού αντιστασιακού Τύπου. Κορυφαία θέση μεταξύ του παράνομου Τύπου και των περισσότερων από 500 τίτλων αντιστασιακών εντύπων κατέχει ο “Ριζοσπάστης”. Η έκδοση των φύλλων του “Ριζοσπάστη” γίνεται σε φυσικό μέγεθος, δηλαδή όπως έβγαινε και τότε μέσα σε συνθήκες παρανομίας».

Εκτός από τον «Ριζοσπάστη», το «Ραδιοφωνικόν Δελτίον», το «Ελεύθερον Βήμα», η «Νίκη», ο «Νέος Αγών»αλλά και η «Βραδυνή» είναι ορισμένοι από τους τίτλους εφημερίδων οι οποίες εκτυπώνονταν και μοιράζονταν με κίνδυνο της ζωής όσων είχαν αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο.

Στόχος των διοργανωτών και προσωπικό όνειρο του Γεωργίου Δολιανίτη, είναι η έκθεση να ταξιδέψει σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, με σκοπό να καταδειχθεί ο μεγάλος αγώνας των Ελλήνων.

 

Δ. Βαλαβανίδου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: