Αιφνιδιασμένοι οι φιλοκυβερνητικοί βουλευτές από το πολυνομοσχέδιο




Αιφνιδιασμένοι δείχνουν κάποιοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης από το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Mega το ανέμεναν πιο “ήπιο” τόσο στα φορολογικά αλλά κυρίως στα ασφαλιστικά ζητήματα.

Και αυτό με τη λογική ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν άλλα 2-3 πολυνομοσχέδια. Στις μεταξύ τους συζητήσεις δεν έκρυβαν ότι είναι προβληματισμένοι.

Το Mega μετέδωσε ότι ο κ. Τσίπρας ελέγχει ωστόσο τις ισορρροπίες στην κοινοβουλευτική του ομάδα ενώ δεν διαφαίνεται κάποια διαρροή από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Κρίσιμες ωστόσο είναι οι συνεδριάσεις των Επιτροπών τις επόμενες μέρες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έφερε το πολυνομοσχέδιο σε πολλά άρθρα και αυτό γιατί προσδοκά στις ψήφους από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες πολλοί είναι οι βουλευτές της ΝΔ που θεωρούν ορθότερο το κόμμα να μην ψηφίσει κάποιο άρθρο γιατί θα πρέπει να καταγραφεί ότι το πολυνομοσχέδιο περνά με τις 155 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

“Η ΝΔ καταρχήν θα στηρίξει το κάθετι θεωρεί θετικό και εποικοδομητικό, αναπτυξιακό, μεταρρυθμιστικό και θα αποδοκιμάσει κάθε μέτρο το οποίο είναι υφεσιακό, είναι περικοπές και είναι φόροι μόνο και μόνο για να συντηρηθεί ένα αναποτελεσματικό, μεγάλο και φθαρμένο κράτος. Αυτό, λοιπόν, θα φανεί στη Βουλή όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο, θα το διαβάσουμε και εκεί θα πάρουμε συγκεκριμένη θέση και άποψη”, δήλωσε ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Υπάρχουν ωστόσο φωνές που αναφέρουν ότι τουλάχιστον στο θέμα της φοροδιαφυγής θα μπορούσαν να δώσουν θετική ψήφο. Οι περισσότεροι βουλευτές αυτής της κατηγορίας προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και από το Ποτάμι.

“Τώρα έχουμε ένα κακό αποτέλεσμα λόγω μιας κακής διαπραγμάτευσης, άρα δεν θα φορτωθούμε αυτές τις κακές αποφάσεις του κ. Τσίπρα. Θα υποστηρίξουμε όμως τα πράγματα που ωθούν την κοινωνία σε μια θετική κατεύθυνση”, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Το πολυνομοσχέδιο θα βρίσκεται στις Επιτροπές και στην ολομέλεια από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή και το αργότερο μέχρι το Σάββατο πρέπει να έχει ψηφιστεί για να πάρουν σειρά και τα υπόλοιπα νομοσχέδια.

Σάλος από τα σενάρια για «μόνιμα» capital controls – Αφορά 3,2 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους στο Δημόσιο το σχέδιο της κυβέρνησης για μπει πλαφόν στη δυνατότητα ανάληψης των αποδοχών τους από τα ΑΤΜ και οι υπόλοιπες να γίνονται υποχρεωτικά με κάρτα. Το μέτρο αφορά 614.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο και περίπου 2.656.000 συνταξιούχους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο “MEGA Σαββατοκύριακο” επιβεβαίωση την πρόθεση για επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος αλλά είπε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

Σύμφων με την Ημερησία, τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής είναι δυο. Το πρώτο αφορά σε όριο ανάληψης 600 ευρώ το μήνα και υπόλοιπες αποδοχές μέσω κάρτας ενώ το δεύτερο προβλέπει να λαμβάνει ο εργαζόμενος ή ο συνταξιούχος το 50% των αποδοχών σε ρευστό.

Για το δεύτερο σενάριο όμως υπάρχουν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι τεχνικά εφικτή η ρύθμιση αυτή και δεν θα υπάρξει το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια.

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το «Βήμα της Κυριακής», το νέο μέτρο, που εντάσσεται στο πλαίσιο του αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προβλέπει εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 150 ευρώ και όχι 420 – όπως ισχύει σήμερα – για τις παραπάνω κατηγορίες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συναλλαγές τους με τα υπόλοιπα χρήματα του μισθού ή της συνταξής τους θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω πλαστικού χρήματος, δηλαδή χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Το σχέδιο αυτό θα συνοδεύεται και από κίνητρα για τους χρήστες, όπως για παράδειγμα πίστωση για αγορές σε ποσοστό 20%-30% που θα παρέχουν μεγάλα σούπερ-μάρκετ και άλλες εταιρείες, στη βάση συμφωνίας που θα συνάπτουν με το υπουργείο Οικονομικών.

Το μέτρο – σοκ, αν ισχύσει, εκτιμάται ότι θα «αγγίξει» περί τα 3,2 εκατ. συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ουσιαστικά όλοι αυτοί θα μπορούν να «σηκώσουν» από τις τράπεζες μόνο ένα μέρος της σύνταξής τους ή του μισθού τους και τα υπόλοιπα θα μπορούν να διακινούνται για τις διάφορες συναλλαγές μόνο με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτώμ

Τονίζεται πάντως, ότι στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ είναι η εξαίρεση συνταξιούχων άνω των 75 ετών και όσων ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η χρήση του πλαστικού χρήματος δεν είναι το ίδιο εύκολη όσο στα αστικά κέντρα και την υπόλοιπη περιφέρεια.

O Τρ. Αλεξιάδης

Επιβεβαιώνει ο Τρύφων Αλεξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τη βούληση του υπουργείου να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, αλλά με κίνητρα, υποχρεωτικά και εθελοντικά, όπως είπε, με στόχο να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να λαμβάνει το κράτος γρηγορότερα τον ΦΠΑ.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως δεν θα εφαρμοστεί capital control στους μισθούς, συστήνοντας να μην υπάρχει φόβος και πως ό,τι αποφασιστεί δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν, ανέφερε ωστόσο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται ήδη μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Όπως τόνισε, οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2016, επισημαίνοντας πως το ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνει τον σχεδιασμό του και στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση με τις τράπεζες. Πρέπει να πάμε σε αλλαγή νοοτροπίας και στους φορολογούμενους και στο κράτος, επισήμανε.

Αγωνιούμε να μαζέψουμε 45 – 50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από άμεσους και έμμεσους φόρους, υπογράμμισε, τονίζοντας πως εάν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή θα εισπράττονταν 15-20 δισ. ευρώ. “Καθένας μας μπορεί να βάλει λιθαράκι για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα”, ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

www.megatv.com, www.imerisia.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: