“Δημοκρατία” αλά τούρκα: Κλείνει και εφημερίδες ο Ερντογάν




Η απόλυτη “Δημοκρατία” βιώνεται στην Τουρκία, υπό τα όμματα της άφωνης Ευρώπης, η οποία θεωρεί ότι μπορεί, μάλιστα, να συνεργαστεί με τον Ερντογάν.

Έτσι και δύο αντιπολιτευόμενες εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν σήμερα στην Τουρκία, την επομένη της εφόδου της αστυνομίας σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα του ομίλου Koza-Ipek στον οποίο ανήκουν και οι δύο εφημερίδες. Οι εφημερίδες Bugün και Millet ανήκουν στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Koza-Ipek, όπως και τα τηλεοπτικά δίκτυα Bugün και Kanaltürk, τα οποία αναγκάστηκαν χθες να σταματήσουν να εκπέμπουν.

“Είχαμε κλείσει την ύλη της εφημερίδας μας στις 15.00 και στις 17.00 ήταν στο τυπογραφείο”, είπε ο αρχισυντάκτης της Bugün, ο Ερχάν Μπασιούρτ, χθες βράδυ στην τηλεόραση. “Χρονοτριβούσαν με το πρόσχημα των τεχνικών προβλημάτων έως τις 21:00. Στη συνέχεια μας είπαν ότι δεν μπορούσαμε να την τυπώσουμε, ότι υπήρχε γραπτή απαγόρευση”.

Η εφημερίδα Millet ανάρτησε στο λογαριασμό της στο Twitter την πρώτη σελίδα της έκδοσης που επρόκειτο να κυκλοφορήσει σήμερα με τη φωτογραφία της ματωμένης δημοσιογραφικής ταυτότητας ενός από τους δημοσιογράφους με τον τίτλο “ένα αιματηρό πραξικόπημα”.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο μπροστά στις κάμερες στην έδρα των δύο τηλεοπτικών δικτύων και των δύο εφημερίδων στην Κωνσταντινούπολη, των οποίων η μητρική εταιρία είχε αποτελέσει τη Δευτέρα αντικείμενο δικαστικής εποπτείας.

Ο όμιλος Koza-Ipek θεωρείται ότι πρόσκειται στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έγινε “ο υπ΄αριθμόν ένα εχθρός του λαού” για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την αποκάλυψη μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που είχε στόχο το περιβάλλον του, τον χειμώνα του 2013.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά χθες βράδυ στην τηλεόραση, ο Ερντογάν δικαιολόγησε την απόφαση της δικαιοσύνης. “Γιατί η δικαιοσύνη όρισε επιτρόπους για να διοικούν το Koza-Ipek; Γιατί ο Ακίν Ιπέκ, ο οποίος ζει στο εξωτερικό, έχει διαφύγει. Λέει δεν υπάρχει απολύτως καμία παρατυπία. Τότε γιατί διαφεύγει; Μην φεύγεις, μείνε στη χώρα σου”, είπε ο απίστευτος Ερντογάν.

Μεγάλη αστυνομική δύναμη είχε αναπτυχθεί σήμερα το πρωί έξω από την έδρα του ομίλου Ipek media, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Cihan. Λίγες ημέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής, η χθεσινή αστυνομική έφοδος πυροδότησε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και ξένων πρωτευουσών, που κατήγγειλαν τις πιέσεις της ισλαμoσυντηρητικής κυβέρνησης επί των αντιπάλων της.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: