Χατζημαρκάκης: “Hotspots για πρόσφυγες έναντι ελάφρυνσης χρέους”




Η Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει τα hotspots και τις περιοχές τράνζιτ για τους πρόσφυγες, όπως ζητά η ΕΕ, με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους της, δήλωσε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης πρώην ευρωβουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο Χατζημαρκάκης εξήγησε ότι το χρέος της Ελλάδας, που φτάνει τα 340 δισ. ευρώ, είναι πολύ υψηλό. «Θα μπορούσε κανείς να πει χονδρικά ότι πρέπει να υπάρξει μια ελάφρυνση περίπου 200 δισ. ευρώ, διότι το ελληνικό χρέος δεν είναι φυσικά βιώσιμο και δεν επιτρέπει επίσης την παροχή νέων πακέτων βοήθειας», σημείωσε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών.

«Αυτό το πρόβλημα ήταν πάντα μπροστά μας», πρόσθεσε ο Χατζημαρκάκης, εξηγώντας ότι κατά μία έννοια υπήρξε ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της παράτασης της ωρίμανσης των δανείων.
«Όμως τώρα πρέπει να ακολουθήσει η μεγάλη κίνηση», τόνισε, σημειώνοντας ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους μπορεί να συνδυαστεί με την προσφυγική κρίση.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι η πύλη για τη λεγόμενη διαδρομή των Βαλκανίων. Καθημερινά περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι περνούν από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια και τελικά προς τη Γερμανία. Και εδώ θα μπορούσε κανείς να τα συνδυάσει . Θα μπορούσε κανείς να πει θα δημιουργήσουμε μεγάλα hotspots και περιοχές τράνζιτ , αλλά γι’ αυτό θέλουμε μια ελάφρυνση του χρέους. Αυτό είναι ένα αίτημα που μπορεί σύντομα να υποβληθεί από την Ελλάδα», επεσήμανε ο Χατζημαρκάκης.
Μάλιστα ο πρώην ευρωβουλευτής του FDP διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη.

«Εδώ και πολλά, πολλά χρόνια η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούσαν να μοιραστούν τα βάρη» από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό δεν έγινε, όπως και με το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, το οποίο απλώς μετατέθηκε για το μέλλον. Και τώρα τα δύο προβλήματα μας ταλανίζουν», σχολίασε.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, ο Χατζημαρκάκης δήλωσε ότι βλέπει μια «βελτίωση της επενδυτικής στρατηγικής».

«Εξεπλάγην από το πόσο γρήγορα προωθούνται κάποιες διαδικασίες μέσω του fast track. Υπάρχει μια γενική κατεύθυνση προς τις στρατηγικές επενδύσεις. Αυτό που έχει καταλάβει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές πρέπει να έρθουν και οι μεταρρυθμίσεις», κατέληξε.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: