Μια βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακοίνωσε χθες ότι είναι πλέον διαθέσιμη σε όλους για έρευνα η συλλογή της με τα χειρόγραφα του εκλιπόντος νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, τα βιβλία του οποίου ταξίδεψαν στη Λατινική Αμερική αναγνώστες από όλο τον κόσμο.
Η συλλογή εκτείνεται σε μια περίοδο έξι δεκαετιών και περιλαμβάνει χειρόγραφα, φωτογραφίες, επιστολές και άλλο προσωπικό υλικό ενός από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Αποκτήθηκε πέρυσι από το Κέντρο Χάρι Ράνσομ, μια βιβλιοθήκη που είναι σε θέση να καυχιέται ότι διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές πρωτότυπου υλικού πολιτιστικής ανθρωπολογίας στον κόσμο.
Ο πολυγραφότατος Γκαρσία Μάρκες, γεννημένος στην Κολομβία, ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο του 2014 στο Μεξικό σε ηλικία 87 ετών, ξεκίνησε να γράφει δουλεύοντας ως ρεπόρτερ σε μια εφημερίδα. Το γνωστότερο έργο του παραμένει το Εκατό Χρόνια Μοναξιά, ένα ονειρικό, επικό έργο που συνέβαλε να τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982.
«Οι αναγνώστες έχουν πρόσβαση στα ολοκληρωμένα του έργα, αλλά μέσα από αυτό το αρχείο, μπορεί κανείς να δει την ανθρώπινη πλευρά του αριστοτέχνη συγγραφέα». Έτσι ανακαλύπτει κανείς ότι «απέρριπτε παραγράφους και ολόκληρες σελίδες, κι αναγκαζόταν να τις ξαναγράψει, ή να εγκαταλείψει έναν δρόμο και να πάρει έναν άλλο» στην πλοκή των έργων του, εξηγεί ο Χοσέ Μοντελόνγκο, ειδικός του Πανεπιστημίου του Τέξας στη βιβλιογραφία, ο οποίος επεξεργάστηκε το υλικό.
Στη συλλογή περιλαμβάνονται σχεδόν 40 κούτες με τα γραπτά του Μάρκες από το 1948 ως το 2009, ανάμεσά τους τα προσχέδια βιβλίων όπως τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά, Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων, Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας κ.ά.
Ακόμη η συλλογή περιέχει τουλάχιστον 10 κούτες με αλληλογραφία από το 1961 ως το 2013, ανάμεσά τους και γράμματα σε φίλους στα οποία ο Γκαρσία Μάρκες αφηγείται πώς πασχίζει να τα βγάλει πέρα όσο γράφει το Εκατό Χρόνια Μοναξιά.
Καθώς τα χρόνια περνούσαν και η φήμη του εξαπλωνόταν, η αλληλογραφία του απέκτησε πολύ μεγαλύτερο όγκο: στο αρχείο υπάρχει η επιστολογραφία του με τον σπουδαίο Ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα, τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν, τον Τσέχο συγγραφέα Μίλαν Κούντερα και άλλους.
Υπάρχει όμως και ένας τεράστιος όγκος φωτογραφιών που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1930—από τα ταξίδια του, από τις αμέτρητες επίσημες εκδηλώσεις στις οποίες είχε παραστεί, ή τα άλμπουμ με τους amigos, τους φίλους του συγγραφέα: τον Γούντι Άλεν, τον Λουίς Μπουνιουέλ, τον Φιντέλ Κάστρο…
Η βιβλιοθήκη, η οποία ειδικεύεται στην αποκατάσταση και την διατήρηση ιστορικού υλικού, θα προσφέρει παράλληλα μεγάλο μέρος της συλλογής ψηφιοποιημένο.
Η συλλογή θα στεγάζεται μαζί με τα αρχεία του Πανεπιστημίου του Τέξας για άλλους μεγάλους συγγραφείς, οι οποίοι όπως είχε πει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες τον επηρέασαν βαθιά: του Ουίλιαμ Φόκνερ, του Τζέιμς Τζόις, του Χόρχε Λουίς Μπόρχες και άλλων.
REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Όστιν, United States