Αμερικανικό όχι στο τουρκικό σχέδιο περί ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Συρία




Παρά τη ρωσική επέμβαση στην Συρία και τις ρητορικές κορώνες, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν κάνουν, επί του προκειμένου, τουλάχιστον, το χατίρι της Τουρκίας, να ανακηρύξουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη βόρεια Συρία.

Σα να μην έφτανε δε αυτό, Αμερικανοί και Γερμανοί απέσυραν από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας τις συστοιχίες πυραύλων Patriot που είχαν εγκαταστήσει και οι οποίες, δυνητικά, θα μπορούσαν να προασπίσουν το τούρκικο έδαφος από την όποια ρωσική απειλή.

Αντ’ αυτού οι Patriot κατέληξαν στην Κρήτη, όπου εκτέλεσαν και εκπαιδευτικές βολές.

Η ανακήρυξη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία αποτελεί πάγιο τουρκικό αίτημα, από το 2012. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν και «οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν την ανακήρυξη μιας τέτοιας ζώνης, δεν το σκέπτονται αυτή την στιγμή».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει ζητήσει από τους επιτελείς του να ερευνήσουν «την σκοπιμότητα της όλης ιδέας».

«Ακόμα και αν ακούγεται απλό, η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες στις στρατηγικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν», δήλωσε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, από την πλευρά του, σχολίασε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μελετούν τους προσφορότερους τρόπους εξουδετέρωσης του Ισλαμικού Κράτους, ειδικά στη βόρεια Συρία. «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει απόφαση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», είπε.

Αντίθετα με την κυβέρνηση, η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, υποστήριξε την, κατά βάση, τουρκική ιδέα, υποστηρίζοντας πως στο όλο σχέδιο πρέπει να εμπλακεί και η Ρωσία.Αμ

ΠΗΓΗ: Sputnik, Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: