Αμερικανική Γερουσία: Εγκρίθηκε η αύξηση του πλαφόν του χρέους




Το Κογκρέσο υιοθέτησε συμβιβαστική πρόταση για τον αμερικανικό προϋπολογισμό αυξάνοντας το πλαφόν του χρέους μέχρι το 2017 και αποκλείοντας έτσι κάθε κίνδυνο στάσης πληρωμών μέχρι το τέλος της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο νόμος εγκρίθηκε τη νύκτα από τη Γερουσία με 64 ψήφους υπέρ και 35 κατά. Είχε προηγηθεί η υιοθέτησή του μία ημέρα πριν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το κείμενο του νόμου αποτελεί προϊόν συμβιβασμού, έγινε αντικείμενο διακριτικής διαπραγμάτευσης εβδομάδων ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και την ηγεσία του Κογκρέσου και εγκρίθηκε χάρη στη συγκρότηση συνασπισμού από Δημοκρατικούς και μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν κατά, καταγγέλλοντας την εσπευσμένη διαδικασία και την χαλάρωση της λιτότητας.

«Συγκρότησαν μία παρά φύσιν συμμαχία για να προκαλέσουν έκρηξη του χρέους», κατήγγειλε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής και υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ραντ Πολ. Όμως για τον πρόεδρο Ομπάμα και τους δημοκρατικούς, η συμφωνία αποτελεί νίκη και δίνει διετή δημοσιονομικό ορίζοντα στις ΗΠΑ.

«Από κοινού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι απέδειξαν ότι μπορούν, βάζοντας στην άκρη τις κομματικές τους ατζέντες, να βρουν κοινό τόπο συμφωνίας», δήλωσε ο Χάρι Ρέιντ, επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας.

Ο νόμος ορίζει ελαφρά αυξημένους προϋπολογισμούς για τα οικονομικά έτη 2016 και 2017, και μέχρι τον Σεπτέμβριο 2017, σε σχέση με τα πλαφόν που είχαν τεθεί το 2011. Παράλληλα αυξάνει το πλαφόν του χρέους μέχρι τις 15 Μαρτίου 2017, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του διαδόχου του Μπαράκ Ομπάμα. Ο επιτευχθέν συμβιβασμός πέτυχε μόνο διότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ, εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση υπό την πίεση του Tea Party.

Το ομοσπονδιακό κράτος θα δαπανήσει 1.067 δισ. δολάρια το 2016 (50 περισσότερα από το αρχικό πλαφόν) και 1.070 δισ. δολάρια του 2017 (30 περισσότερα από το αρχικό πλαφόν), το ήμισυ των οποίων αφορά τον αμυντικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα ενισχυθεί με το επιπλέον ποσόν των 31 δισ. δολαρίων για τις εκτός των ΗΠΑ επιχειρήσεις.

Ο προϋπολογισμός αυτός πάντως δεν περιλαμβάνει παρά το 1/3 των δαπανών του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς τα μεγάλα κοινωνικά προγράμματα (υγεία, συνταξιοδοτικός τομέας) λειτουργούν χωριστά.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: