Αλλάζει “γραμμή” η Μέρκελ: “Συντονισμός”, αλλά όχι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο




Πρέπει να επιδιωχθεί ο συντονισμός στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για κοινές περιπολίες και ότι το Βερολίνο γνωρίζει τις ελληνικές ευαισθησίες για το θέμα.

Αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση κορυφής που διοργανώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την Κυριακή, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε:

«Σε αυτή την ανεπίσημη συνάντηση κάποιων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, την Κυριακή, θα πρέπει να γίνουν και σκέψεις για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις όλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μέρος αυτών των αποφάσεων είναι ότι χρειαζόμαστε έναν καλύτερο, αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε αυτό, τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας -δύο μελών του ΝΑΤΟ- στο Αιγαίο παίζουν μεγάλο ρόλο. Συντονισμός, πιστεύω, είναι εκεί αυτό το οποίο θα έπρεπε να επιδιώξουμε. Ασφαλώς μας είναι γνωστές οι ευαισθησίες στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να επιδιωχθεί συντονισμός κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ όπως την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει κοινές περιπολίες, αυτό είναι κάτι άλλο».

Κληθείς να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτός ο συντονισμός στο Αιγαίο, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επισημάνει ότι δεν είναι σε θέση, ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, να περιγράψει με λεπτομέρειες τον συντονισμό μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. «Αλλά ο στόχος, πιστεύω, είναι προς το συμφέρον όλων», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Φ. Καραβίτη, Βερολίνο, Germany

Η πλειονότητα των Γερμανών ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει στη χώρα η μεγάλη εισροή προσφύγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Μεγαλώνει η ανησυχία των Γερμανών απέναντι στην αύξηση των προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα τους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιθυμεί να τεθούν ανώτατα όρια στον αριθμό των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στη Γερμανία.

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο Allensbach για λογαριασμό της FAZ, το 54% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης στη Γερμανία τους προκαλεί «μεγάλη ανησυχία». Τον Αύγουστο το ποσοστό έφτανε το 40%.

Το ίδιο διάστημα το ποσοστό αυτών που «ανησυχούν κάπως» μειώθηκε από το 45% στο 38%.

Βάσει της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από τις 3 ως τις 16 Οκτωβρίου, το 56% των ερωτηθέντων έκανε λόγο για την επιβολή ανώτατου ορίου στην υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία, εξηγώντας ότι επιθυμεί να γίνουν δεκτοί οι περισσότεροι πρόφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, ενώ οι υπόλοιποι να απελαύνονται γρήγορα.

Στο μεταξύ τα δύο τρίτα των Γερμανών εκτιμούν ότι το προσφυγικό κύμα θα αλλάξει σημαντικά τη χώρα τους, βάζοντας στο προσκήνιο της οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Το 62% φοβάται ότι τρομοκρατικές οργανώσεις ενδέχεται να εκμεταλλευτούν το κύμα προσφύγων και να εισέλθουν στη χώρα.

Εξάλλου το 64% υποστήριξε ότι η εισροή προσφύγων βραχυπρόθεσμα ενέχει περισσότερους κινδύνους από ευκαιρίες, ενώ σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο την ίδια άποψη έχει το 46%.

Παράλληλα το 57% των Γερμανών πολιτών πιστεύει ότι το κράτος έχει χάσει τον έλεγχο του αριθμού των προσφύγων που έχουν εισέλθει στη χώρα.

Μάλιστα οι Γερμανοί πιστεύουν ότι μόνο ένα μέρος των μέτρων που λαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει αποτέλεσμα και αναμένουν περισσότερη σαφήνεια για τους πολιτικούς της στόχους και τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανησυχίας των πολιτών το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) σημειώνει πτώση στο 38%, από 42% που ήταν το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σημειώνουν μικρή αύξηση του ποσοστού τους στο 26% από 25,5%.

Ο μεγάλος κερδισμένος είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που βλέπει τη δημοτικότητά της να διπλασιάζεται στο 7%.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: