Αλλαγές στην ΕΥΠ και στην Αστυνομία προαναγγέλλει ο Νίκος Τόσκας




Σημαντικές αλλαγές σε Αστυνομία και ΕΥΠ, αλλά και βελτιώσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι οι αστυνομικές αρχές είναι σε εγρήγορση σε σχέση με το Προσφυγικό, ενώ σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες παρακολουθούνται «άτομα και καταστάσεις» στο πλαίσιο της ετοιμότητας για τον εντοπισμό τζιχαντιστών.

Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι ο σεβασμός των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αλλαγή καθεστώτος στην ΕΥΠ, η οποία θα μετονομαστεί σε «Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας» και οι αλλαγές που θα επιχειρηθούν στη λειτουργία της Πυροσβεστικής προκειμένου να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

«Δεν θέλουμε αστυνομικό κράτος, γιατί δεν αρμόζει στο δημοκρατικό πολίτευμα. Θέλουμε λιγότερη καταστολή και περισσότερη αστυνόμευση και υπηρεσίες προς τον πολίτη. Οι οι προσλήψεις στην νέα ΕΥΠ θα γίνονται με διαφανείς διαδικασίες και με κριτήριο τα ιδιαίτερα προσόντα των ενδιαφερόμενων», τόνισε ο κ. Τόσκας.

Σε ότι αφορά την Αστυνομία, σε πρώτη φάση διαλύεται η ομάδα ΔΕΛΤΑ, η οποία αποτελείται από 252 άτομα και είχε συσταθεί με σκοπό «καταδρομικές επιχειρήσεις» σε διαδηλώσεις. Η ομάδα ΔΙΑΣ θα διασπαστεί σε τρία τμήματα. Το ένα θα ενισχύσει τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, (ΟΠΚΕ), το δεύτερο θα ενταχθεί στην ομάδα ΔΙΑΣ και το μικρότερο μέρος θα απορροφηθεί από την υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης.

Ο κ. Τόσκας διευκρίνισε ότι η κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, δεν σταματάει τις διοικητικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε βάρος υπηρετούντων στην ομάδα – και μάλιστα εντός της εβδομάδος θα δοθεί το πόρισμα για την έρευνα που γίνεται σε βάρος αστυνομικών, μετά από πρόσφατες καταγγελίες για βασανισμό συλληφθέντων στα Εξάρχεια.

Με αφορμή την ομάδα ΔΕΛΤΑ και τα όσα έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι «θα είμαστε αμείλικτοι σε φαινόμενα αυθαιρεσίας και απειθαρχίας, αλλά επιεικείς σε λάθη… Δεν θα ανεχτούμε υποκατάσταση του έργου της αστυνομίας από κανέναν».

Ο κ. Τόσκας ανέφερε ευθέως ότι εννοεί την Χρυσή Αυγή και τις άλλες ακροδεξιές οργανώσεις, οι οποίες – όπως παρατήρησε – εκμεταλλεύονται καταστάσεις και εμφανίζονται ως αντικαταστάτες των αρμόδιων αρχών.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να φορτώνει η Αστυνομία όλο τον ποινικό κώδικα πάνω σε συλληφθέντες και ιδιαίτερα ανήλικους, για λόγους εκδικητικούς. «Ο καθένας θα παραπέμπεται για το αδίκημα για το οποίο συνελήφθη», είπε.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό, σε σχέση με την Αστυνομία, όπως ανέφερε ο κ. Τόσκας, είναι ότι θα καταργηθούν μικρά αστυνομικά τμήματα, κυρίως στην περιφέρεια, και θα συγχωνευτούν με μεγάλα, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά.
Το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί αφού μελετηθούν οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ενώ τόνισε ότι θα ενισχυθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες στα νησιά, όπου οι αστυνομικοί «δίνουν όλο τους το είναι για να χειριστούν το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων».

Επιπλέον, πολλά πρόκειται να αλλάξουν στις λεγόμενες «ελίτ» υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και εξακολουθούν να απολαμβάνουν προνόμια. Χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε, τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, που είναι 70 συνολικά, την στιγμή που το Λονδίνο έχει μόνο 15.

Το υπουργείο θα προσπαθήσει παράλληλα να μειώσει στο ελάχιστο τους συνολικά 2.700 αστυνομικούς που φυλάνε πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.λ.π., ενώ δεν θα επιτρέψει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας, «να γίνονται ορντινάτσες και να προσφέρουν άλλου είδους υπηρεσίες στους στόχους που απασχολούνται».

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ακόμα πως είναι απαράδεκτο να μην μπορεί η αστυνομία να μπει σε κάποιες περιοχές και να υπάρχουν «άβατα», και δεσμεύτηκε πως θα προσπαθήσει να αλλάξει την κατάσταση.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα πετύχουμε σε όλα 100%, αλλά βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους και διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες που πρέπει για να αλλάξουμε πολλά πράγματα – και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Τόσκας είπε ότι η αστυνομία θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της και να βοηθάει με όλες της τις δυνάμεις όπου χρειαστεί, αλλά όπως είπε, το ζήτημα αυτό συνιστά ένα τεράστιο και πρωτόγνωρο πρόβλημα, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός διέψευσε πληροφορίες ότι θα εμπλακεί και ο στρατός στον τομέα των ταυτοποιήσεων προσφύγων, ενώ την επόμενη εβδομάδα φτάνουν 600 εμπειρογνώμονες του FRONTEX, που θα ενταχθούν στο δυναμικό των αρχών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, την ερχόμενη Παρασκευή θα παραλάβει η αστυνομία 12 νέα μηχανήματα για ταυτοποιήσεις που πρόσφερε η Γερμανία, ενώ η χώρα μας αγοράζει κι άλλα για να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία.

Σχετικά με το πρόβλημα σίτισης των προσφύγων που προέκυψε πριν από λίγο καιρό, λόγω εμπλοκής στον εσωτερικό δανεισμό των 6 εκ. ευρώ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτος Φιλιππάκος, ανέφερε πως σύντομα θα έχει λυθεί – ενώ η Αστυνομία συμμετέχει στη σίτιση σε δύο κέντρα, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα για τους πρόσφυγες. Σημειωτέον ότι εδώ και 15 μέρες, στη σίτιση των προσφύγων συμβάλλει και η Εκκλησία, προσφέροντας φαγητό για ένα μήνα, με παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν πληροφορίες για πέρασμα από την Ελλάδα, τζιχαντιστών μεταξύ των προσφύγων, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή. Δεν υπάρχουν ενέργειες που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο, αλλά σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες ξένων χωρών, για λόγους ασφαλείας «παρακολουθούνται άτομα και καταστάσεις» ανέφερε.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: