Άγρια “κόντρα” στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες




Με αντιπαράθεση ξεκίνησε και η δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ στην οποία θα υπάρξει και ακρόαση φορέων.

«Πρωτάκουστο κύριε Παππά να κάνετε χθες στο Μαξίμου συναντήσεις με τους φορείς που έχουμε να ακούσουμε σήμερα. Συζητάμε για έναν ανεφάρμοστο νόμο. Ακόμα και το ΕΣΡ τον αμφισβητεί, ακόμα και η ΕΕΤΤ έχει ενστάσεις. Ακόμα και η Κομισιόν έστειλε επιστολή την οποία ακόμα δεν έχετε καταθέσει. Θα θέλαμε όλοι οι βουλευτές της ΝΔ να λάβουμε υπόψιν όλες τις παρατηρήσεις της Κομισιόν για να ξεκινήσει η σημερινή διαδικασία. Κύριε Παππά δεν φανταζόμουν ότι είχατε όσο υψηλούς στόχους, να γίνετε υπουργός καναλάρχης», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό Νίκο Παππά.

Ο βουλευτής Γ. Αμυράς από το Ποτάμι, δήλωσε ότι ήρθαν δύο επιστολές του ΕΣΡ στις οποίες η Αρχή τοποθετείται αρνητικά προς το νομοσχέδιο. Το Ποτάμι ζήτησε εκπρόσωπο του ΕΣΡ, σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να έρθει στη Βουλή η ίδια η Λίνα Αλεξίου (αντιπρόεδρος της Αρχής), καθώς το ποιος θα αποφασίσει τις άδειες πρέπει να είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και όχι ο υπουργός κ. Παππάς. Επίσης, ζήτησε την κατάθεση της επιστολής της Κομισιόν στις 25/9 και το τι απάντησε ο υπουργός σε αυτήν και το συννημένο της επιστολής καταγγελίας του φυσικού προσώπου ή της συγκεκριμένης επιχείρησης που προέβη σε αυτήν. Σε αντιπαράθεσή του με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Αμυράς

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με το Προεδρείο αναφορικά με τις επιστολές της Κομισιόν που ζήτησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαθεωδώρου δήλωσε ότι είχε ζητήσει να προσέλθει η ΕΕΤΤ ,ενώ και αυτός έκανε αναφορά στις επιστολές του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤ. Αναφερόμενος προς τον κ. Σπίρτζη δήλωσε ότι του ζητήθηκε από αυτόν και τον κ. Λοβέρδο, όπως και από τον κ. Παππά η αλληλογραφία με την Κομισιόν.

Απαντώντας ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι είναι γνωστή η διαδικασία με την Κομισιόν και τα έγγραφα καταγγελιών προς αυτήν. Επίσης δήλωσε ότι απάντηση στην Κομισιόν θα δοθεί τις επόμενες μέρες, κατόπιν συννενόησης με τις ευρωπαικές Αρχές. Για την ΕΕΤΤ, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν μπορούν να έρθουν συγκεκριμένα άτομα ως Ολομέλεια της ΕΕΤΤ, καθώς ο πρόεδρός της έχει παραιτηθεί από τον Δεκέμβριο. Προς τον βουλευτή της ΝΔ κ. Αυγενάκη, ο υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι για να δώσει το ελληνικό Δημόσιο την καταγγελία, πρέπει να πάρει έγκριση από την Digicom, ενώ ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι ψεύδεται.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος, ζήτησε να περιφρουρηθεί η διαδικασία καθώς η αντιπολίτευση έχει σκοπό σήμερα να την διακόψει και να την εκθέσει στους σημερινούς φορείς. Χαρακτήρισε «ανήθικες» τις παρεμβάσεις του Λ. Αυγενάκη περί «μασάζ» της κυβέρνησης στους αρμόδιους φορείς των ΜΜΕ. Ουσία είναι να ακουστούν οι φορείς και να προχωρήσει το νομοθετικό έργο, είπε.

Παίρνοντας τον λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ζήτησε βοήθεια από τους συναδέλφους δημοσιογράφους για τη σημερινή διαδικασία και δήλωσε ότι όποιος θέλει έγγραφα κάνει αίτηση. Το να ζητάει κάποιος αλληλογραφία δεν βοηθά τη διαδικασία, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει αριστερή τεχνολογία, δεν υπάρχει ιδεολογικό θέμα σε αυτό που δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

Ο κ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων ζήτησε και αυτός την αλληλογραφία από την ΕΕ, καθώς συζητείται νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο βουλευτής της ΝΔ Λ. Αυγενάκης ζήτησε δέσμευση του προεδρείου για κατάθεση του συνόλου των εγγράφων καταγγελιών και από την Κομισιόν, ενώ παρεμβαίνοντας ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς σημείωσε ότι η επιστολή έχει κατατεθεί από χθες το βράδυ στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο όλων των βουλευτών. Η κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση να παραστεί ο οποιοσδήποτε όταν υπηρετούσε σε μία ρυθμιστική Αρχή και να αφήσουμε την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Το θέμα της Κομισιόν είπε, είναι παράπονο κάποιου ιδιώτη προς τις υπηρεσίες της ΕΕ, οι οποίες ρωτούν την ελληνική κυβέρνηση τη γνώμη τους επί αυτά. Η επιστολή είπε, αναφορά την ΕΡΤ και το κατά πόσο δύναται να παρέχει υπηρεσίες προς τρίτους.

Στη συνέχεια επανήλθε ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς ζητώντας να προσέλθει η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου στη συνεδρίαση. Την πρόταση υποστήριξε και ο Β. Κεγκέρογκλου από το ΠΑΣΟΚ υποχρεώνοντας το Προεδρείο να προχωρήσει με την πρόταση κλήσης της κ. Αλεξίου.

Ακολούθως θα υπάρξει ακρόαση εκπροσώπων φορέων.

Δ. Βαλαβανίδου, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: