Αδικαιολόγητη ανοχή στους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής




Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει το οξύτατο επεισόδιο που προκλήθηκε χθες βραδυ στη Βουλή από την Χρυσή Αυγή, όταν βουλευτής της επιτέθηκε φραστικά κατά βουλευτή του ΚΚΕ και απείλησε να κινηθεί και εναντίον άλλων εκπροσώπων του κόμματος όταν αυτοί όρθιοι διαμαρτύρονταν φωνάζοντάς του «είστε φονιάδες».

«Η Χρυσή Αυγή επιχείρησε σήμερα να μετατρέψει το ελληνικό Κοινοβούλιο σε αρένα. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στέκεται σταθερά και αποφασιστικά απέναντι στη φασιστική αντίληψη και πρακτική τους. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται από τους εχθρούς της», δήλωσε αργά το βράδυ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο βουλευτής της Χ.Α. Γιάννης Λαγός ανέβηκε στο βήμα για να πάρει τον λόγο αμέσως μετά τον βουλευτή του κομμουνιστικού κόμματος Θανάση Παφίλη, ο οποίος κατά την ομιλία του είχε αναφερθεί στην ακροδεξιά παράταξη.

Ο Γ. Λαγός είπε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να μιλά αν δεν δεχθεί έλεγχο στα οικονομικά του και ζήτησε να ονομάσει σε ποια offshore εταιρεία πούλησε το 2013 τον τηλεοπτικό σταθμό «902», που τώρα εκπέμπει ως «Έψιλον».

Εκείνη τη στιγμή, έχοντας ολοκληρωθεί η ομιλία του κ. Παφίλη, οι βουλευτές του ΚΚΕ είχα αρχίσει να αποχωρούν. Αλλά ακούγοντας τα παραπάνω λόγια του κ. Λαγού επέστρεψαν και, όρθιοι πια, διαμαρτύρονταν έντονα.

Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος προσπάθησε να παρέμβει, όμως ο καυγάς είχε ανάψει, και ο Λαγός συνέχισε σε πολύ υψηλούς τόνους να απευθύνεται στους βουλευτές του ΚΚΕ και να τους λέει περιπαικτικά «9,5% στη Β` Πειραιά, δεν πήγατε καλά εκεί σύντροφοι».

Οι εκπρόσωποι του κομμουνιστικού κόμματος άρχισαν να φωνάζουν «φονιάδες» προς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, και προς τον Γιάννη Λαγό «εσύ που μιλάς τώρα είσαι ο δολοφόνος».

Κάποια στιγμή εκείνος, εγκατέλειψε το βήμα και άρχισε να κινείται απειλητικά προς τους διαμαρτυρόμενους βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ ο προεδρεύων της συνεδρίασης μάταια προσπαθούσε να επαναφέρει την τάξη.

«Δεν θα μας φοβίσουν τα τσιράκια του συστήματος και οι κουκουλοφόροι ούτε εσείς που είστε εκεί πάνω», φώναζε σε έξαλλη κατάσταση ο χρυσαυγίτης βουλευτής.

Ο Γ. Βαρεμένος διέκοψε τη συνεδρίαση για 15 λεπτά και φώναξε και τον φρούραρχο της Βουλής.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης φώναζε στους χρυσαυγίτες «εσείς που πουλάτε προστασία στα νυχτερινά κέντρα», και η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου.

Τελικώς, όταν επέστρεψε το προεδρείο η συνεδρίαση συνεχίστηκε χωρίς άλλη ένταση.

“Η σημερινή τραμπουκική, ναζιστική παρέμβαση τους ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη όπως οι τόσες άλλες προκλήσεις τους” αναφέρει σε ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ το οποίο, όπως σημειώνει, “έχει ζητήσει από το 2012, όταν συμμετείχε στην κυβέρνηση, την κοινή αντιμετώπιση των νεοναζί από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, αλλά δεν εισακούστηκε γιατί πρυτάνευσε τότε η αντιπολιτευτική, ισοπεδωτική τακτική των αντιμνημονιακών δυνάμεων”.

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: