Θάνατος στο Αιγαίο: 22 νεκροί σε Κάλυμνο Σάμο, άλλες 5 σοροί βρέθηκαν στη Λέσβο




Δύο ακόμα νέα ναυάγια με θύματα αρκετούς πρόσφυγες σημειώθηκαν το βράδυ στην θαλάσσια περιοχή της Δωδεκανήσου με σκάφη που ξεκίνησαν από τις απέναντι τουρκικές ακτές.
Το πρώτο ναυάγιο σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Καλολίμνου, όταν ανετράπη ξύλινη λέμβος στην οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επέβαιναν πάνω από 150 πρόσφυγες

Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, πλωτό της Frontex, ελικόπτερο Σούπερ – Πούμα και τρία αλιευτικά και μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 138 πρόσφυγες, ενώ έχουν ανασυρθεί 22 σοροί, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον εννέα παιδιά.

Οι έρευνες συνεχίζονται για αγνοούμενους, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί και εκφράζονται φόβοι ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα. Στη περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες των λιμενικών.

Επίσης, τα μεσάνυκτα της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου κοντά στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» σκάφος του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλλεξε έξι πρόσφυγες και τρεις νεκρούς, δύο παιδιά και μία γυναίκα, ενώ αγνοούνται άλλοι τρεις. Οι πρόσφυγες που περισυνελέγησαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου και βρίσκονται.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Νέα, διπλή αυτή τη φορά, τραγωδία με 22, μέχρι στιγμής, νεκρούς μετανάστες σημειώθηκε στο Αιγαίο, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Συγκεκριμένα: Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Καλύμνου το βράδυ της Πέμπτης ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί τα ξημερώματα της Παρασκευής από τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου.

Στο μεταξύ ακόμη πέντε σοροί βρέθηκαν σήμερα το πρωί σε ακτές της βορειοδυτικής Λέσβου, ανεβάζοντας στους 15 τους νεκρούς του μεγάλου ναυαγίου με μετανάστες και πρόσφυγες, την Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, νωρίς το απόγευμα, ανοικτά της Εφταλούς

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρώτο ναυάγιο σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης λίγο μετά τις 11 όταν το λιμενικό ειδοποιήθηκε ότι μια ξύλινη βάρκα με μεγάλο αριθμό μεταναστών έχει ανατραπεί κάπου ανάμεσα στην Καλόλιμνο και την Κάλυμνο. Άμεσα κινητοποιήθηκαν τέσσερα πλωτά του λιμενικού, ένα σκάφος της Frontex, ένα ελικόπτερο σουπερ πούμα και τρία αλιευτικά σκάφη τα οποία ξεκίνησαν την προσπάθεια διάσωσης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διασώθηκαν 138 άνθρωποι αλλά δυστυχώς άλλοι 14 εντοπίστηκαν νεκροί.

Νέος συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Παρασκευής για περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου με τους λιμενικούς να ανασύρουν νεκρούς τρεις ανθρώπους διασώζοντας παράλληλα άλλους έξι. Σύμφωνα με τους διασωθέντες στη βάρκα επέβαιναν μαζί τους άλλα τρια άτομα τα οποία αγνοούνται.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 5 μποφόρ.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τα εξής:

Στον εντοπισμό και τη διάσωση πενήντα οκτώ (58) αλλοδαπών προσφύγων προέβησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρεια της ν. Σάμου, πνευστή λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω αλλοδαπών, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Σάμου συνελήφθησαν διότι στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Επίσης, στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα (40) αλλοδαπών προσφύγων προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Σάμου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω αλλοδαπών, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Σάμου συνελήφθησαν διότι στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων. Προανακρίσεις διενεργούνται από τη Λιμενική Αρχή Σάμου.

Σε άλλη ανακοίνωση αναφέρει:

Στον εντοπισμό και τη διάσωση πενήντα ένα (51) αλλοδαπών προσφύγων καθώς και τη σύλληψη των τριών (03) αλλοδαπών διακινητών τους προέβησαν, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, η Λιμενική Αρχή Αγίου Κηρύκου ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη του Ε/Γ-Δ/Ρ “ΧΑΝΙΑ ΙΙΙ” Ν.Χ. 224 για την ύπαρξη Ιστιοφόρου σκάφους να αποβιβάζει με βοηθητικό σκάφος (τέντερ) ικανό αριθμό αλλοδαπών στην περιοχή ”ΜΑΓΓΑΝΙΤΗ” ν. Ικαρίας .

Υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που μετέβη στην περιοχή εντόπισε το ανωτέρω Ι/Φ με τρεις (03) αλλοδαπούς επιβαίνοντες φερόμενους ως διακινητές.

Παράλληλα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Αγίου Κηρύκου τα οποία επιβιβάστηκαν στα σκάφη “ΕΛΕΝΗ” Λ.ΑΚ. 907, “ΜΑΡΙΑ” Λ.Ε.356 και το “ΧΑΝΙΑ ΙΙΙ” κατάφεραν παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και του αβαθούς της περιοχής να απεγκλωβίσουν τμηματικά από την απόκρημνη και δύσβατη παραλία της ανωτέρω περιοχής τους αλλοδαπούς πρόσφυγες οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Αγίου Κηρύκου συνελήφθησαν διότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Το ανωτέρω Ι/Φ σκάφος με τους τρεις (03) αλλοδαπούς διακινητές κατέπλευσε συνοδεία του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στον οικείο λιμένα οι οποίοι συνελήφθησαν.

Από το Λιμενικό Σταθμό Αγίου Κηρύκου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Ι/Φ σκάφος.

Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό στο www.hcg.gr

*****

Στον εντοπισμό και τη διάσωση πενήντα ένα (51) αλλοδαπών προσφύγων προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “ΣΚΑΜΝΙΑΣ” ν. Λέσβου ακυβέρνητη πνευστή λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω αλλοδαπών προσφύγων, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μήθυμνας, συνελήφθησαν διότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Μήθυμνας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: