Τσίπρας: “Επιστροφή στις αγορές, αν αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος”




H Ελλάδα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές σύντομα, εάν καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους με τους πιστωτές μέσα στους επόμενους μήνες, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

«Ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στις αγορές. Αν υπάρχει μια καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση του χρέους», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά το πέρας της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στα γραφεία της, σημειώνεται ότι ο κύριος Τσίπρας δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί μια καταστροφική έξοδος από την Ευρωζώνη.

«Οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο έτος, αν η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος διάσωσης της χώρας, ολοκληρωθεί με επιτυχία», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει ότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τους όρους του νέου προγράμματος, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς, όπως οι αυξήσεις φόρων» δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, μιλώντας για τους στόχους του ελλείμματος που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, ο κ. Τσίπρας είπε: «Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα κεφάλαια που θα χαλάσει η Ελλάδα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος».

Μάλιστα η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους αναφέρει ότι εξαιτίας του προσφυγικού τα νησιά έχουν δει μείωση των εσόδων τους που φθάνει ακόμη και το 40%.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να δράσει γρήγορα και να δείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης.
«Η ΕΕ κέρδισε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου», είπε ο κ. Τσίπρας. Αλλά «αν τώρα χτίζουμε τείχη στην Ευρώπη, αυτή δεν θα είναι η Ευρώπη του κοινού μας μέλλοντος’», συνεχίζει η WSJ και προσθέτει: « Αναφερόμενος στις ταραχώδεις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της τους προηγούμενους μήνες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι γνώριζε πως οι συνομιλίες θα ήταν δύσκολες.

Αλλά τόνισε ότι εξεπλάγην από αυτό που εκείνος αποκάλεσε ως μια προσπάθεια ακραίων συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο Σόιμπλε ήθελε τη διαίρεση της Ευρώπης, αλλά στο τέλος το έκανε», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Άνγκελα Μέρκελ.

Τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειες για επίτευξη διπλωματικής λύσης στη Συρία και κάλεσε τη Δύση να μην αφήσει τη Ρωσία έξω από τέτοιου είδους συνομιλίες.

«Αν θέλουμε να συζητήσουμε την προοπτική της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας, πιστεύω ότι είναι λάθος να αποκλείσουμε τη Ρωσία από τις συζητήσεις αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τη στρατηγική τους ή όλες τις ρωσικές πολιτικές», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα στο άρθρο της μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα γραφεία της.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: