Τσίπρας από την Καισαριανή: “Οι δυνάμεις του χτες ξέρουν ότι θα είναι δεύτεροι και καταϊδρωμένοι”




«Μόνοι μας και όλοι τους, όπως και πριν, και τώρα θα νικήσουμε και με διαφορά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την πλατεία της Καισαριανής, καλώντας τον λαό να εμπιστευτεί αυτόν που στάθηκε όρθιος μαζί του, ζητώντας του να «ξεμπερδέψει με το παλιό και να το στείλει οριστικά στα συρτάρια της ιστορίας στις 20 Σεπτέμβρη», ζητώντας του να αποτρέψει το σχέδιο του «παλιού πολιτικού συστήματος» για αριστερή παρένθεση και να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν μαζί τη μάχη για την αλλαγή, με ορίζοντα τετραετίας.

«Οι εκλογές», τόνισε, «είναι η ώρα της απόφασης για το ποιον δρόμο θα τραβήξει η χώρα και με ποιον οδηγό». Τις χαρακτήρισε πιο σημαντικές από εκείνες του Γενάρη, διότι αν επιστρέψει το παλιό, «δεν θα ξαναγυρίσει με το ωραίο χαμόγελο που μας παρουσιάζει για να μας παραπλανήσει, δεν θα γυρίσει με διάθεση συναίνεσης όπως δήθεν εμφανίζεται υποκριτικά, αλλά θα γυρίσει με διάθεση εκδικητικότητας».

Υποστήριξε ότι αν το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης γίνει πράξη, τα πράγματα για τις δυνάμεις της εργασίας, τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα επιδεινωθούν ραγδαία και το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν θα επηρεάσει μόνο τα πράγματα στην Ελλάδα αλλά και τις επόμενες αναμετρήσεις στην Ευρώπη. Χαρακτήρισε τις εκλογές ως ιστορική ευκαιρία για τη χώρα, την Ευρώπη, την Αριστερά.

Από την «πόλη των αγώνων της αριστεράς» ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε σε κάθε προοδευτικό, αριστερό, δημοκρατικό ψηφοφόρο, καλώντας τους να μην αφήσουν τους πιο ακραίους και συντηρητικούς κύκλους σε Ελλάδα και Ευρώπη να κάνουν πράξη αυτό που δεν κατάφεραν επί έξι μήνες που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αγωνιζόταν και έμεινε όρθια.

Και τους κάλεσε να το κάνουν αυτό, όπως είπε, ακόμα κι αν είναι πικραμένοι πιστεύοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη μάχη με εντιμότητα αλλά δεν την κέρδισε -«μια μάχη, όχι όμως τον πόλεμο», τόνισε- ακόμα κι αν είναι απογοητευμένοι που «δεν μας νίκησαν τα κάπιταλ κοντρόλ και ο Σόιμπλε με το γκρέξιτ, αλλά οι δικές μας αδυναμίες, η αποχώρηση 30 αριστερών βουλευτών που έριξαν την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς».

Σημείωσε, ότι «θα μπορούσαμε εύκολα κι εμείς να δραπετεύσουμε από τη σκληρή πραγματικότητα, να μη λερώσουμε τα χέρια μας, να μείνουμε άσπιλοι και αμόλυντοι», για να ρωτήσει: «Αν όλοι εμείς δεν λερώσουμε τα χέρια μας για να γυρίσουμε τον τροχό της Ιστορίας να ξελασπώσει ο τόπος, τότε ποιος θα το πράξει;».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλους τους πολίτες, και όσους ταλαντεύονται ή είναι απογοητευμένοι, πικραμένοι, «να σφίξουμε τα δόντια, τη γροθιά, γιατί δεν θα αφήσουμε ανοικτούς λογαριασμούς με την ιστορία». Η αριστερά, τόνισε, δεν είναι μια σπίθα που έσβησε, δεν είναι μια παρένθεση διακυβέρνησης, η αριστερά θα είναι και την επόμενη τετραετία και θα βγάλει τον τόπο από τα μνημόνια.

Διατυπώνοντας τη βεβαιότητά του για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 20 Σεπτέμβρη, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι σε δυο βδομάδες μετά τις εκλογές θα ξανάρθει στην Καισαριανή -όπως είχε κάνει αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός- για να δώσει τον ίδιο όρκο ότι θα αγωνιστεί με όλες τους τις δυνάμεις για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες, για μια ολόκληρη τετραετία αγώνων.

Σημείωσε ότι οι δυνάμεις του χτες ξέρουν ότι θα είναι δεύτεροι και καταϊδρωμένοι στις εκλογές και πως γι’ αυτό έχουν μόνο έναν στόχο: «να εμποδίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, για να μην μπορέσει να κάνει τις τομές που έχει προγραμματίσει». Τόνισε ότι κάποιοι επιδιώκουν να αναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να στηριχτεί «στα δεκανίκια του χτες», για να υπογραμμίσει:

«Τους λέμε ότι ο λαός θα τους χαλάσει τα σχέδια». Κάλεσε τον λαό να μην εμπιστευτεί αυτούς που άνοιξαν τις πληγές και όλο το διάστημα τους έριχναν αλάτι, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ που θα παλέψει με τον λαό για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή, εκείνον που στάθηκε όρθιος και θα σταθεί όρθιος δίπλα του. «Για να κερδίσουμε το αύριο, πρέπει πρώτα να τελειώσουμε με το χτες», σημείωσε.

Είπε ότι αν χαρακτήριζε με μία λέξη το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, αυτή θα ήταν: «παλινόρθωση», του παλιού καθεστώτος, της μίζας, της διαπλοκής, του αυταρχισμού. Με τη λέξη: «Απελευθέρωση», θα περιέγραφε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ότι παρουσιάζεται στον λαό το ίδιο αποφασισμένος να στηρίξει τις αναγκαίες για τον τόπο βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές, όμως τώρα «πιο έμπειροι, πιο σοφοί». Διότι, μέσα από τον εξάμηνο αγώνα με τον «Γολιάθ», «τον μάθαμε, κατανοήσαμε ότι είναι ισχυρός, αλλά όχι πανίσχυρος». «Μπορούμε μέσα από τα ρήγματα που ανοίξαμε και τις συμμαχίες που κερδίσαμε, να διεκδικήσουμε το δίκιο του λαού». Σημείωσε ότι το βροντερό «Όχι» του λαού, που «δεν το χαρίζουμε σε κανέναν», δεν πήγε χαμένο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όλα τα μέτρα που πρόλαβε να πάρει η κυβέρνηση είχαν φιλολαϊκό και προοδευτικό χαρακτήρα και κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει εάν όλα αυτά θα τα γκρέμιζε ή θα τα διατηρούσε εάν κέρδιζε την εξουσία. Παραδέχτηκε ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, τονίζοντας όμως ότι «τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στους «ενόχους για το δράμα», τη ΝΔ και τη «συμμαχία του ‘ναι σε όλα’» που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπόρεσε σε έξι μήνες να γκρεμίσει «το καθεστώς που έχτιζαν επί 40 χρόνια». «Θέλουν να σβήσουν την ελπίδα για να βάλουν πάλι πόδι στα παλιά ‘μεγαλεία’, των υποβρυχίων, της Ζιμενς, της λίστας Λαγκάρντ, των κουμπάρων», είπε και κατηγόρησε τον κ. Μεϊμαράκη και τους «εντιμότατους φίλους» του πώς «δηλητηρίαζαν» τη χώρα μέσα από τα ΜΜΕ κατά τη διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα, «πώς είχαν το θράσος να τάσσονται ανοικτά με τους εκπροσώπους των δανειστών», «πώς απαιτούσαν να υπογράψουμε ό,τι μας έβαζαν μπροστά οι δανειστές».

Μίλησε για «θράσος» να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έφερε μια συμφωνία καλύτερη από αυτήν που θα έφερναν εκείνη, γιατί έκανε την ελληνική σημαία σύμβολο αντίστασης σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, γιατί ματαίωσε το σχέδιο παραδειγματικής τιμωρίας της χώρας των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που ήθελαν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό επειδή σήκωσε ανάστημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Ν. Λιονάκης)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: