Το νερό έφθασε στα κατεχόμενα, αλλά οι Τούρκοι θα ζητήσουν ρεύμα από ΑΗΚ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το μεγαλεπήβολο έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα έχει φθάσει στο τέλος του και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα εγκαίνια θα γίνουν αυτή τη φορά όπως έχει εξαγγελθεί,  στις 28 Οκτωβρίου, στην παρουσία του Ερντογάν. Η υλοποίηση  του «έργου του αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί από την τουρκική κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες.

Πέραν από τα τεχνικά ζητήματα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο «Φ», αυξημένες θα είναι οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα με την εφαρμογή του έργου και τη λειτουργία των αντλιοστασίων. Είναι γι αυτό που προωθείται από τουρκικής πλευράς με γρήγορους ρυθμούς η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις για ενοποίηση του δικτύου του ηλεκτρισμού( θα ζητήσουν να αγοράζουν ρεύμα από την ΑΗΚ). Προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν δυο δοκιμές, μια στην περιοχή της Λάρνακας και δεύτερη στην Αθαλάσσα. Θα γίνει και τρίτη σε άλλη περιοχή.Για να γίνει, όμως, ενοποίηση του συστήματος, έστω και εάν δεν είναι σε συνεχή βάση, προϋποθέτει τεχνική μελέτη, που θεωρείται αναγκαία και για την ασφάλεια του συστήματος. Θεωρείται απαραίτητη και για την ασφάλεια όσων θα χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλλιέτ», το νερό  από την Μερσίνη της Τουρκίας έφτασε τελικά στις ακτές της Κερύνειας με υποθαλάσσιο αγωγό 250 μέτρων.Αυτή η εξέλιξη επιτρέπει στους σχεδιαστές αλλά και στην τουρκική κυβέρνηση να υποστηρίξουν πως το έργο έχει υλοποιηθεί, καθώς θεωρούν πως το μεγάλο πρόβλημα ήταν να φθάσει με αγωγούς το νερό στα κατεχόμενα. Παρά τις αλλεπάλληλες αναβολές εγκαινίων, θεωρείται δεδομένο πλέον τι στις 28 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει επίσημη τελετή στα κατεχόμενα στην οποία θα συμμετάσχει και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Εγκαίνια που θα γίνουν μερικά 24ωρα πριν τις τουρκικές εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται την 1η Νοεμβρίου. Η «Μιλλιέτ» περιγράφει το «Σχέδιο του Αιώνα» ως το πρώτο που εφαρμόζεται στον κόσμο και ως προς το μέγεθος και ως προς τη μέθοδο. Το νερό μεταφέρθηκε στην Κερύνεια και προς το παρόν για ένα χρονικό διάστημα θα ρέει στις ακτές της πόλης μέχρι να καθαριστούν οι σωλήνες. Όπως αναφέρεται στόχος είναι στην συνέχεια να οδηγηθεί στο φράγμα που έγινε στην Πανάγρα για τον σκοπό αυτό και από εκεί να διανεμηθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, στους σχεδιασμούς της Τουρκίας πέραν από την πολιτική διάσταση, είναι «να αλλάξει η εικόνα στα κατεχόμενα, να γίνει μια ολοπράσινη περιοχή».

Η Τουρκία με το έργο αυτό κάνει ένα ακόμη βήμα για προσάρτηση των κατεχόμενων. Το ψευδοκράτος θα εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία. Παράλληλα η Άγκυρα εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά το έργο αυτό, πέραν από τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν. Θα αποτελεί ένα προηγούμενο, το οποίο θα αξιοποιήσει η Άγκυρα για να το μεταφέρει και σε άλλες χώρες που θα ενδιαφερθούν.

ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ

Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ υπουργός περιβάλλοντος του κατοχικού καθεστώτος, Κουτλού Εβρέν δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ» ότι «πραγματοποιήθηκε ένα θαύμα», προσθέτοντας ότι «το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο είναι το νερό και η μεταφορά του νερού από την μητέρα πατρίδα είναι μεγάλο γεγονός».

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος ανέφερε ότι «με το νερό θα αυξηθούν οι επενδύσεις και να αναπτυχθεί η γεωργία». «Υπό την ονομασία νερό της ειρήνης μπορούμε να δώσουμε νερό και στους Ε/Κ», ανέφερε. Σύμφωνα με την «Μιλλιέτ» το νερό από την Τουρκία θα καλύψει τις ανάγκες των κατεχομένων για 50 χρόνια. Θα μεταφέρονται 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Παρακολουθεί όλα τα βήματα – Μελέτη για το έργο και ανάδειξη της προσπάθειας πλήρους προσάρτησης

ΟΛΑ τα βήματα υλοποίησης του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος παρακολουθούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχει δημιουργηθεί διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων από διάφορες υπηρεσίες, με στόχο να εξετάζονται όλα τα βήματα και οι ενέργειες που γίνονται από τουρκικής πλευράς στο πεδίο αυτό.

Το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών έχει ετοιμάσει μια μελέτη την οποία υπογράφουν δυο μέλη του. Η Λευκωσία σε πολιτικό επίπεδο έχει υιοθετήσει εξαρχής μια θέση, σύμφωνα με την οποία αυτό το έργο είναι παράνομο, ενισχύει την εξάρτηση Τουρκίας κατεχομένων και στοχεύει στη διαίρεση του νησιού. Σαφώς και είναι μια χωριστική κίνηση.  Έχει δε προχωρήσει και σε διαβήματα προς διεθνείς οργανισμούς καταγγέλλοντας την Άγκυρα.

Η Τουρκία, πάντως, επιχείρησε ανεπιτυχώς να πείσει την Κομισιόν να περιλάβει το έργο του αιώνα και σε εκθέσεις της. Ανεξαρτήτως τούτου, οι κάποιοι ξένοι βλέπουν με συμπάθεια το έργο και το θεωρούν ως θετικό και υποδεικνύουν συχνά-πυκνά προς τη Λευκωσία πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και προς όφελος των Ελληνοκυπρίων από τη στιγμή που αντιμετωπίζει προβλήματα με το νερό. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι από τουρκικής πλευράς έχει προβληθεί και το πάρε-δώσε: Νερό έναντι αερίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: