Την απόδοση ευρείας αυτονομίας στις ανατολικές επαρχίες, ψήφισε η ουκρανική Βουλή, εν μέσω ταραχών




Βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ, ο νόμος περί απόδοσης ευρείας αυτονομίας στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας ψηφίστηκε, επί της αρχής,  στο ουκρανικό κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα, όμως, να σημειωθούν σοβαρές ταραχές από κόμματα, οργανώσεις και πολίτες που αντιδρούν.

Οι ταραχές έλαβαν μεγάλη έκταση, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άτομα, ορισμένα εκ των οποίων σοβαρά. Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε το εθνικιστικό κόμμα «Σβομπόντα» και την ακροδεξιά οργάνωση «Δεξιός Τομέας», ως υπεύθυνους για τις ταραχές.

Συνολικά 265 βουλευτές, ψήφισαν υπέρ της πρότασης απόδοσης ευρείας αυτονομία στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση κατά την οποία βουλευτές που αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου, επιτέθηκαν σε όσους ήταν υπέρ.

Η απόδοση μεγαλύτερης αυτονομίας στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες, όπου εδώ και μήνες διεξάγεται μια αιματηρή ασύμμετρη σύγκρουση, αποτελεί όρο της Συμφωνία του Μινσκ που υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο από τα μέλη της λεγόμενης Ομάδας της Νορμανδίας (Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανία και Γαλλία).

Τις τελευταίες ημέρες οι συγκρούσεις στην Αν. Ουκρανία έχουν ενταθεί, απειλώντας με κατάρρευση την Συμφωνία του Μινσκ. Η ουκρανική κυβέρνηση προχωρά, κατά συνέπεια, στην ψήφιση του εν λόγω νόμου με σκοπό να κατευνάσει τη Ρωσία, ώστε να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης, καθώς οι φιλορωσικές και ρωσικές δυνάμεις στρέφονται κατά του μεγάλου λιμανιού της Αζοφικής, της Μαριούπολης.

Η Ομάδα της Νορμανδίας αναμένεται να συνεδριάσει σε μερικές εβδομάδες, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση που, μέχρι τώρα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 7.000 ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: