Το τηλεφώνημα του Προέδρου Ομπάμα στον Αλέξη: Τι είπε στον Ελληνα Πρωθυπουργό;




Τα συγχαρητήρια του για την επανεκλογή του, έδωσε ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο τηλεφώνησε χθες το απόγευμα. Ο βασικός λόγος για το τηλεφώνημα ήταν για τον συγχαρεί για την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, δεν προβλέπεται επίσημη διμερής συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου που ενημέρωσαν για την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στον ΟΗΕ, δεν συμπεριέλαβαν τον κ. Τσίπρα στους ηγέτες με τους οποίους θα συναντηθεί ο Αμερικανός ηγέτης.

Με την ευκαιρία του συγχαρητήριου τηλεφωνήματος, οι δυο ηγέτες συζήτησαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το μεταναστευτικό και το κυπριακό, τρία θέματα που απασχολούν την αμερικανική κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε στον κ. Τσίπρα ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, επιστρέψει στην ανάπτυξη και επίτευξη βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μέσω συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της».

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, «ο Πρόεδρος Ομπάμα επίσης υποσχέθηκε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την ΕΕ στην ανταπόκρισή τους προς την έκτακτη αύξηση των προσφύγων και μεταναστών και επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν του Σύρους και άλλους που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία πάνω στις προκλήσεις αυτές «συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών για την επιτυχή επίλυση των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού».

Πάντως, δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην Αθήνα, ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα έχει τετ-α-τετ συναντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υορκη. Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν σε τρεις περιπτώσεις στους ίδιους χώρους στην έδρα του ΟΗΕ, και δεν αποκλείεται “να πουν δύο-τρεις κουβέντες στα όρθια”, όπως τόνισε διπλωματική πηγή. Όμως με τα σημερινά δεδομένα δεν θα υπάρξει διμερής συνάντηση.

ΑΚΟΜΑ: http://mignatiou.com/2015/09/piges-sigcharitirio-tilefonima-tou-ompama-ston-alexi-tsipra/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: