Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, περίμεναν τον Πάπα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ




Δεκάδες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας περίμεναν τον Πάπα Φραγκίσκο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας  ότι η Εκκλησία δεν έχει προβεί στις αναγκαίες αλλαγές για να προστατέψει τα παιδιά και να τιμωρήσει τους δράστες.

«Τα θύματα αυτή την εβδομάδα πραγματικά πονάνε και χρειάζονται να ξέρουν ότι είμαστε εδώ και ότι δεν είναι μόνα τους», δήλωσε η 58χρονη, σήμερα, Ιάνι, διευθύντρια στο τοπικό τμήμα της Ουάσιγκτον και της Βιρτζίνια του Δικτύου Θυμάτων Σεξουαλικής Κακοποίησης από Ιερείς (SNAP), θύμα και η ίδια σεξουαλικής κακοποίησης, σε ηλικία εννέα ετών.

Τα θύματα ζήτησαν να συναντηθούν με τον Πάπα, αλλά εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε πως μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να γίνει μόνο ιδιωτικά, για την προστασία των θυμάτων, όπως είπε.

Η Φιλαδέλφεια έχει πληγή από το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης από Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς της στις ΗΠΑ περισσότερο από όλες τις άλλες πόλεις που επισκέφτηκε ο Πάπας Φραγκίσκος .

Σύμφωνα με την ίδια τη ρωμαιοκαθολική αρχιεπισκοπή Αμερικής, υπάρχουν 6.400 στοιχειοθετημένες υποθέσεις κατηγορούμενων κληρικών για το χρονικό διάστημα 1950 – 2013 σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο ιερέας Γουίλιαμ Λιν, γραμματέας στην αρχιεπισκοπή επί δεκαετίες, ο οποίος ερευνούσε τις υποθέσεις κακοποιήσεων, ήταν ο πρώτος που καταδικάστηκε για απόπειρα συγκάλυψης.

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει δηλώσει πως θα εργαστεί για να απαλλάξει την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία από το στίγμα και ανακοίνωσε την θέσπιση ενός ειδικού δικαστηρίου στο Βατικανό για να δικάζει επισκόπους που κατηγορούνται για την συγκάλυψη ή την αποτυχία αποτροπής κακοποιήσεων.

Στην πρώτη μέρα της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, ο Φραγκίσκος έκανε αναφορά στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης, κάνοντας λόγο για “δύσκολες στιγμές”, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε αμερικανούς επισκόπους στο καθεδρικό ναό του Αγ. Ματθαίου στην Ουάσιγκτον.

Ο Πάπας είπε ότι τέτοια εγκλήματα δεν θα επαναληφθούν ποτέ. «Αυτό που βλέπουμε από τον Φραγκίσκο είναι πολλά λόγια», απάντησαν ακτιβιστές και θύματα κακοποιήσεων.

ΠΗΓΕΣ: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: