Τα διαρκή stress tests της ελληνικής οικονομίας και η επόμενη μέρα




Tης Χριστίνας Σακελλαρίδη

Η ελληνική οικονομία- και κοινωνία- τον τελευταίο χρόνο τελεί σε μία διαρκή στάση αναμονής και αγωνίας. Αναμονής για την 5η αξιολόγηση του Δεύτερου Μνημονίου, για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, για τις Εθνικές Εκλογές, για τη συμφωνία με τους δανειστές, για τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος, για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές, για την ψήφιση του Τρίτου Μνημονίου, για τις νέες Εθνικές Εκλογές.

Όμως, καμία χώρα, καμία επιχείρηση, κανένας οργανισμός, δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε όρους διαρκούς αιρεσιμότητας, σε εξαντλητικά χρονοδιαγράμματα μερικών εβδομάδων, με αβέβαιες εκβάσεις και κυρίως χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και προοπτική.

Σήμερα, η πραγματική οικονομία της Ελλάδας, η ίδια η χώρα βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες, ένα ιδιότυπο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Και η έκτακτη αυτή ανάγκη, είναι η ανάγκη για επιστροφή το συντομότερο δυνατόν σε ρυθμούς στοιχειώδους σταθερότητας και κανονικότητας.

Η διαδρομή από την αβεβαιότητα της κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το χρέος ως την αστάθεια των capital controls, επέφερε σημαντικές απώλειες και βάρη σε πολίτες, επιχειρήσεις, αλλά και συνολικά στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Η χώρα εισήλθε σε μία νέα προεκλογική περίοδο, με τα στοιχεία να δείχνουν μείωση εξαγωγών και εισαγωγών, ενδεχόμενη επιστροφή σε συνθήκες ύφεσης για το ΑΕΠ, συνεχόμενη χειροτέρευση του επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος, ενδείξεις περαιτέρω μείωσης της παραγωγής και διατήρηση φαινομένων αποεπένδυσης και αποπληθωρισμού.

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, λόγω και των κεφαλαιακών ελέγχων, διαμορφώνουν πρωτόγνωρα δεδομένα εν καιρώ ειρήνης.

Η διαμόρφωση ενός σταθερού επιχειρηματικού και επενδυτικού πλαισίου αποτελεί πάγιο αίτημα των Ελλήνων εξαγωγέων. Θα ήταν ευχής έργον, η τρέχουσα προεκλογική περίοδος να αποτελούσε την αφορμή μίας ευρείας προσπάθειας συναίνεσης και σύνθεσης απόψεων γύρω από μία συνεκτική Αναπτυξιακή Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας.

Η συνυπογραφή, από όλες τις υγιείς πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις της χώρας, ενός νέου Εθνικού Αναπτυξιακού Συμβολαίου, με πυρήνα την εξωστρέφεια, είναι η μόνη προϋπόθεση για την εδραίωση της σταθερότητας, την επιστροφή στην κανονικότητα και ταυτόχρονα, για την προώθηση των αναγκαίων αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων.

Σε άμεση προτεραιότητα, το Εθνικό Συμβόλαιο θα πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις για:

– Την επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής της χώρας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας με επίκεντρο την ανάδειξη και απόκτηση κρίσιμου μεγέθους στην παραγωγή των εγχώριων προϊόντων και παράλληλα, με υποκατάσταση εισαγωγών.

– Τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων για επιχειρήσεις και πολίτες μέσα από την αποτελεσματική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και την ενεργοποίηση των κατάλληλων επενδυτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος, αναπτυξιακή βοήθεια από την ΕΕ, κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων).

– Την ανάκτηση εμπιστοσύνης των εμπορικών μας εταίρων και περαιτέρω την ενίσχυση εμπορικών δεσμών με κρίσιμες αγορές- στόχους.

– Την εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης σε όρους συνέχειας, συνέπειας και αποτελεσματικότητας».

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αφορά την ανασύσταση της Αλυσίδας της Οικονομίας, που περιλαμβάνει τους αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίας, τους εργαζομένους, τις παραγωγικές επιχειρήσεις και τους παρόχους υπηρεσιών, τις Τράπεζες και τη Δημόσια Διοίκηση.

Και συνδετικός κρίκος αυτής της Αλυσίδας, θα πρέπει να είναι η εμπιστοσύνη όλων των εμπλεκομένων και η πίστη προς ένα κοινό όραμα μίας Ελλάδας που παράγει και αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα.

Ορισμένοι λένε ότι «αντοχή δεν είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες, αλλά η δύναμη να μετατρέπεις τις δυσκολίες αυτές σε κάτι πραγματικά ένδοξο».

Σε μία περίοδο που οι αντοχές όλων στερεύουν, δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί άλλη μία ευκαιρία ουσιαστικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, όπως πραγματικά της αξίζει. Είναι καιρός όλοι μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Η Χριστίνα Σακελλαρίδη είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: