Στο εδώλιο ο πρώην συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Ρόντος, για την υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης ΜΚΟ




Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση των χρηματοδοτήσεων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Στο εδώλιο θα καθίσουν οκτώ κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξ Ρόντος.

Η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται να έλαβε 9 εκ. ευρώ, στο διάστημα 2002-2003, από το υπουργείο Εξωτερικών, επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου, για έργα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία- Ερζεγοβίνη Ιράκ και Λίβανο.

Ενώπιον του δικαστηρίου έχουν παραπεμφθεί, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, η σύζυγος του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη, ο τότε διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ κ. Ρόντος, οι τότε πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας και οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη – Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως τα κονδύλια, που διατέθηκαν στην ΜΚΟ την περίοδο 2000-2004, χορηγήθηκαν χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου από το ΥΠΕΞ στο 100% του κόστους του.

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, κ. Ρόντος, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Τζούλη Βινιεράτου)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: