Στα “μαχαίρια” Σερβία και Κροατία, με αφορμή τους μετανάστες και τους πρόσφυγες




Ένταση έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Σερβίας-Κροατίας με αφορμή το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, η οποία αυξάνεται καθημερινά.

Η Σερβία, σε συμφωνία με την Ουγγαρία,  οργανωμένα, στέλνει πρόσφυγες μόνο στα σύνορα με την Κροατία, η οποία δεν μπορεί να τους δεχθεί σε τόσο μεγάλους αριθμούς και γι αυτό απέκλεισε τα σύνορα, δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Η Σερβία αφήνει τους πρόσφυγες να περιφέρονται ανοργάνωτα στην επικράτειά της, μέχρι να φθάσουν στον Βορρά και τότε οργανωμένα τους στέλνει στα κροατικά σύνορα, είπε ο κ. Μιλάνοβιτς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ζάγκρεμπ.

«Αυτό γίνεται οργανωμένα από το σερβικό γραφείο για τους πρόσφυγες. Γιατί το κάνουν; Επειδή έχουν συμφωνία με την Ουγγαρία», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Κροατίας.

«Μέσα σε μία μέρα στην κροατική πλευρά εστάλησαν 9.000 άνθρωποι, ήταν υπερβολικός αριθμός για να μπορούσε η Κροατία οργανωμένα να τους δεχθεί, όπως έκανε μέχρι τώρα», υπογράμμισε.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς. «Ας δημιουργήσουν στη Σερβία στρατόπεδα για πρόσφυγες όπως κάναμε εμείς ή ας τους στέλνουν στη διάβαση Χόργκος, στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας», ανέφερε.

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε ότι η απάντηση της Κροατίας σε αυτή τη συμπεριφορά ήταν η απόφαση να κλείσει τις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία για τη διέλευση φορτηγών και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για διακριτική μεταχείριση.

Αλλά η Σερβία απάντησε με αντίμετρα κατά της Κροατίας, υποστήριξε ο κ. Μιλάνοβιτς.

«Αυτό είναι σε βάρος της Σερβίας, πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται», υπογράμμισε με νόημα.

Ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι η σερβική παθητική στάση στη διέλευση προσφύγων από τη Μέση Ανατολή άρχισε να πλήττει τα εθνικά συμφέροντα της Κροατίας και γι αυτό επιβλήθηκαν και νέα μέτρα απαγόρευσης εισόδου στην Κροατία οχημάτων με σερβικές πινακίδες.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας διέψευσε ότι απαγορεύθηκε η είσοδος πολιτών με σερβικά διαβατήρια στην Κροατία και είπε ότι η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα στις συνοριακές διαβάσεις με άλλες χώρες.

«Εγώ είμαι ανοιχτός σε διάλογο και συνεργασία», είπε και επανέλαβε ότι πρόσφερε στον Σέρβο πρωθυπουργό 50 έως 100 λεωφορεία για τη μεταφορά μεταναστών, ώστε να μεταφέρονται στα βόρεια σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία.

«Η Σερβία πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί ως κράτος. Το πράγμα είναι απλό και δεν κοστίζει τίποτα. Αυτό πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες στη Σερβία, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι αρχές της Σερβίας θα έπρεπε να οργανώνουν την υποδοχή και μεταφορά των προσφύγων, όπως κάνει η Κροατία και όχι να τους αφήνουν να περιπλανιούνται στους δρόμους και να κοιμούνται σε νεκροταφεία», κατέληξε.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Κ.Γ.), HΙΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: