Συντηρείται μονίμως το βέτο: Οι χωριστές πλειοψηφίες στη λήψη απόφασης είναι εθνικιστικό στοιχείο




Του Κώστα Βενιζέλου

Το σύνταγμα της Ζυρίχης δεν λειτούργησε καθώς περιλήφθηκαν δυσλειτουργικές πρόνοιες και είχε εξαρχής έντονα χωριστικά στοιχεία. Η υιοθέτηση των χωριστών πλειοψηφιών στη λήψη αποφάσεων, είχε  οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδα και διευκόλυνε τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς για απόσχιση από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η λογική των χωριστών πλειοψηφιών, η οποία στηρίζεται στην εθνική προέλευση είναι ρατσιστική. Ενισχύει τον εθνικισμό και οδηγεί στην περιχαράκωση των κοινοτήτων, φρενάροντας την προοπτική κοινής πορείας όλων σε μια κοινή χώρα, στην οποία θα λειτουργεί η δημοκρατία χωρίς εκπτώσεις. Το στοιχείο των χωριστών πλειοψηφιών στη λήψη αποφάσεων, παρέχει ουσιαστικά μονίμως το δικαίωμα βέτο στη μια κοινότητα και θα προκαλεί αλλεπάλληλα εμφράγματα στη λειτουργία του κράτους διευκολύνοντας την κατάρρευση και διάλυση και νομιμοποιώντας υπογείως την ιδέα της απόσχισης.

Η συζήτηση, στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό,  αυτής της μεθοδολογίας για τη λειτουργία του κράτους επιβεβαιώνει πως δεν μαθαίνουμε από τα παθήματα μας. Δεν λαμβάνονται υπόψη τα όσα τραγικά και αιματηρά βίωσε η χώρα και υπάρχει μια επιδερμική αντίληψη πως «όλα θα λυθούν στην πορεία» ή «λόγω της Ε.Ε. θα υπερπηδηθούν τα προβλήματα». Κανείς δεν απαντά στο ερώτημα γιατί δεν επιλύονται τα ζητήματα αυτά  εξαρχής και συζητούνται πρόνοιες που  θα αφήσουν τη χώρα μετέωρη. Η τουρκική πλευρά ζητά χωριστές πλειοψηφίες για την έγκριση του προϋπολογισμού του κράτους και μια σειρά άλλα ζητήματα, τα οποία βαφτίζει ως «μη συνήθεις νόμους». Τούτο σημαίνει πως η χώρα θα είναι εν πολλοίς υπό κηδεμονία της Τουρκίας και στο έλεος των ορέξεων της «χωριστής πλειοψηφίας». Συνεχώς θα βρισκόμαστε, για να χρησιμοποιηθεί μια γνωστή έκφραση, με το πιστόλι στο κρόταφο και εκβιαζόμενοι.

Δυστυχώς, η πορεία 41 χρόνων συνομιλιών οδήγησε βαθμηδόν στη διαμόρφωση ενός διαπραγματευτικού «κεκτημένου», που με διάφορες μορφές και εκφάνσεις έχει ως κατάληξη ένα δυσλειτουργικό μόρφωμα, σε μια εκτρωματική λύση του Κυπριακού. Με τέτοια χαρακτηριστικά θα πρόκειται για μια κοντόφθαλμη συμφωνία για την οποία δεν θα υπάρχει… μέριμνα για το μέλλον αλλά ουσιαστικά μόνο για τα τελετουργικά. Ούτε η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ούτε η γεωστρατηγική αναβάθμιση της διαφοροποιούν το πλαίσιο αναζήτησης της λύσης. Πρόκειται για ένα πλαίσιο, που πόρρω απέχει από τις υφιστάμενες συνθήκες στην Κύπρο και στην περιοχή και είναι ξένο προς το ρεαλισμό που πρέπει να επιστρατεύεται για τη διαχείριση των εξελίξεων. Είναι στόχος μια συμφωνία που η εφαρμογή της θα εξαρτάται από τρίτους; Είναι στόχος μια συμφωνία που θα αντέξει λιγότερο από τη Ζυρίχη; Η λύση του Κυπριακού δεν είναι τα χαριεντίσματα και οι επιδερμικές προσεγγίσεις. Οι χωριστές πλειοψηφίες ως πρακτική στη λήψη αποφάσεων είναι κατά βάση ρατσιστική, διαιωνίζει το διαχωρισμό, και ενισχύει τον εθνικισμό  Επί πλέον οδηγεί στην αδράνεια και την παράλυση που είναι το προστάδιο της διάλυσης και της καταστροφής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: