Σημαντική συμφωνία Γερμανών και Ρώσων για το φυσικό αέριο της Σιβηρίας




Η γερμανική BASF και η ρωσική Gazprom προχωρούν στην ολοκλήρωση συμφωνίας που είχαν υπογράψει τον Δεκέμβριο του 2013, η οποία όμως δεν προχώρησε, τότε,  λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η BASF, η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία χημικών βάσει κύκλου εργασιών, θα αποκτήσει, μέσω της θυγατρικής της Wintershall, πρόσβαση στα ρωσικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, στην Σιβηρία.

«Ανυπομονούμε να διευρύνουμε περαιτέρω την από κοινού παραγωγή φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων με τον εταίρο μας, την Gazprom, στη δυτική Σιβηρία», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Κουρτ Μποκ.

Η συμφωνία είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίησή της από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, όπως είχαν αρχικά ανακοινωθεί, η Gazprom θα αποκτήσει το ποσοστό της BASF στη εταιρία στην Wintershall. Η ρωσική εταιρία θα αποκτήσει επίσης ποσοστό 50% στην Wintershall Noordzee, τη μονάδα εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα που ανήκει κατά 100% στη BASF.

Ως αντάλλαγμα, η Gazprom και η Wintershall σχεδιάζουν να εργαστούν από κοινού σε δύο οικόπεδα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ουρενγκόι στη δυτική Σιβηρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (ΤΦ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: