Σφοδρή επίθεση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν- Έχουν σχεδόν κυριεύσει στρατηγικής σημασίας πόλη

Δύο στρατιώτες σκότωσαν 12 συναδέλφους τους την ώρα που κοιμόντουσαν σε στρατόπεδο της Κουντούζ. EPA/GHULAMULLAH HABIBI
Σημαντικές επιτυχίες σημείωσαν οι Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν, επιτιθέμενοι στην επαρχιακή πρωτεύουσα Κουντούζ, την οποία κατέλαβαν κατά το ήμισυ.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν το ήμισυ της πόλης Κουντούζ, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, μετά τη νέα επίθεση που εξαπέλυσαν, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στην ομώνυμη επαρχία, ενώ οι ισλαμιστές αντάρτες εισέβαλαν στην κεντρική φυλακή της πόλης και απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατούμενους συντρόφους τους, σύμφωνα με δύο πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οπλισμένοι με εκτοξευτήρες φορητούς αντιαρματικούς εκτοξευτές, οι Ταλιμπάν εξουδετέρωσαν τους φρουρούς της φυλακής, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Κουντούζ, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Κυβερνητικές ενισχύσεις βρίσκονταν καθ’ οδόν για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τους ισλαμιστές μαχητές να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη, σύμφωνα με τον δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο της επαρχίας Κουντούζ, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς από το αεροδρόμιο της πόλης, αφού εγκατέλειψε το γραφείο του.

Είναι η πρώτη φορά από την πτώση του καθεστώτος τους το 2001 που οι Ταλιμπάν επιτυγχάνουν μια τέτοια προέλαση σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν, καταφέρνοντας σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση.

«Οι ενισχύσεις δεν έχουν φθάσει ακόμη για να ενωθούν με τα στρατεύματά μας. Οι μάχες συνεχίζονται. Οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη μισή πόλη, η άλλη μισή βρίσκεται υπό τον δικό μας έλεγχο», δήλωσε ο Σάγεντ Σάρβαρ Χουσάινι, εκπρόσωπος της αστυνομίας, μιλώντας στην αφγανική τηλεόραση.

ΠΗΓΗ: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: