ΣΕΒ: «Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την παραγωγική βάση της χώρας»




Οι προσδοκίες απασχόλησης στη βιομηχανία, έπεσαν, τον Αύγουστο στη χαμηλότερη τιμή που έχουν λάβει ποτέ από την αρχή της συλλογής στοιχείων τον Ιανουάριο του 1985, ενώ στις υπηρεσίες έλαβαν τη χαμηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του 1997, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ που αναλύει τις έρευνες οικονομικού κλίματος.

Οι προσδοκίες απασχόλησης σε εμπόριο και κατασκευές υποχώρησαν μεν, αλλά παραμένουν σε καλύτερα επίπεδα από το 2012 ενώ οι προσδοκίες απασχόλησης των νοικοκυριών υποχώρησαν και αυτές, αν και παραμένουν σε καλύτερα επίπεδα από του 2012/2013.

«Η παραγωγική βάση της χώρας, εξαιρούμε τις κατασκευές που έχουν ουσιαστικά καταργηθεί σαν κλάδος, προβλέπει δυσοίωνες εξελίξεις ως προς την ποιοτική απασχόληση στην παραγωγή την ώρα που η κατανάλωση και οι καταναλωτές δε συμμερίζονται αυτή την ακραία απαισιοδοξία.

»Κανείς στο πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται διατεθειμένος να οικειοποιηθεί το Μνημόνιο ως εφαλτήριο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αντ’ αυτού υπάρχουν νεφελώδεις διακηρύξεις περί του Μνημονίου ως αναγκαίου κακού για να συνεχίσουν οι ξένοι να πληρώνουν τα σπασμένα.

»Επιδιώκεται δε, με κάποιο μαγικό τρόπο το Μνημόνιο, να εξουδετερωθεί, να καθυστερήσει η εφαρμογή του, και να ξεδοντιαστούν όλα τα μέτρα που θίγουν προνομιούχες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας.

Ο ΣΕΒ ασκεί επίσης κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που έχει ανακοινωθεί, σχετικά με τις θέσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο.

«Οι μικρές επιχειρήσεις εμποδίζονται στην πραγματικότητα να μεγαλώσουν διότι οι καλές και δυναμικές εξ αυτών αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε ένα σύστημα που κάποιοι διατηρούνται εν ζωή λόγω φοροδιαφυγής, λόγω υψηλής τεχνητής ζήτησης από μεγάλα ελλείμματα, λόγω εμποδίων στην αδειοδότηση και εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, κ.ο.κ.

»Η εμμονή σε μια οικονομία στραμμένη αποκλειστικά στο μικρό μέγεθος είναι καθοριστικός παράγων για την υπανάπτυξη της χώρας, την χαμηλή παραγωγικότητα, την τεχνολογική ανεπάρκεια και την χαμηλή προστιθέμενη αξία στην παραγωγή. Αντιθέτως οι δημόσιες πολιτικές θα πρέπει να ευνοούν τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων ώστε οι μικρές να γίνονται μεσαίες και οι μεσαίες μεγάλες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν ανακόψει την ραγδαία εκροή καταθέσεων, όμως η εκροή καταθέσεων συνεχίσθηκε και τον Ιούλιο. «Επιβεβαιώνεται έτσι για πολλοστή φορά στην ιστορία των αγορών και των εθνών, σχολιάζει, ότι κρατικοί έλεγχοι μπορεί να συγκρατήσουν τις αθρόες εκροές χρήματος, δεν μπορούν όμως να οδηγήσουν σε εισροές – αυτό μόνο η εμπιστοσύνη μπορεί να το καταφέρει. Το χρήμα δεν διατάσσεται, γητεύεται»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Κ.Β.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: