Τεκμηριωμένη πρόταση σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στη Λέσβο, απέστειλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πρωθυπουργό, ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός.

Ο κ. Σπύρος Γαληνός, αναφέρει ότι, δεδομένου, πως η Λέσβος είναι ένα από τα κύρια σημεία εισδοχής μεταναστευτικών εισροών προς την Ευρώπη πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα με στόχο «την αποτελεσματικότερη, αποδοτικότερη και με ανθρωπιστικούς όρους διαχείριση των μεταναστευτικών εισροών».

Η πρόταση, στάλθηκε, επίσης, στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στον Έλληνα επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στους Έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά και σε Τούρκους δημάρχους και αξιωματούχους.

«Πρόκειται για μια πρόταση δομημένη σε τρεις διαφορετικούς άξονες δράσεις, τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό, πρόταση που έχει απώτερο σκοπό να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοιες κρίσεις» δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, δίνοντας στη δημοσιότητα την πρόταση.

«Είναι προφανές ότι ένα μικρό νησί 85.000 κατοίκων δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης μιας τέτοιας ανθρωπιστικής κρίσης. Ιδιαίτερα δε όταν η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης διαμορφώνεται και εφαρμόζεται με πολύ αργούς ρυθμούς, όταν δεν υπάρχει καμία υψηλή στρατηγική διαχείρισης της κρίσης καθώς και λίγοι διαθέσιμοι πόροι και μέσα.

»Για να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμο ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα με έντονες ανθρωπιστικές προεκτάσεις απαιτείται διεθνής συνεργασία και συνέργεια σε όλα τα επίπεδα διοίκησης έτσι ώστε να βρεθούν άμεσα εφαρμόσιμες αποδοτικές και αποτελεσματικές λύσεις».

Έτσι, με στόχο τον ισοβαρή καταμερισμό αφίξεων και την ταχύτερη διεκπεραίωση προτείνεται:

– Η Δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Καταγραφής πλησίον των σημείων όπου επιλέγουν οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες να αφιχθούν, δηλαδή κατά μήκος των Βόρειων και Ανατολικών ακτών της Λέσβου.

– Η παροχή πρώτων βοηθειών, καταγραφή καθώς και έκδοση εισιτηρίου, εντός του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αναχώρησης προς τον επόμενο προορισμό.

– Η κατανομή των νεοαφιχθέντων στα Κέντρα Καταγραφής με βάση την απόσταση του σημείου άφιξης από το Κέντρο καθώς και τη διαθεσιμότητα του Κέντρου τη δεδομένη χρονική στιγμή.

– Η μεταφορά με λεωφορεία από τα Κέντρα προς τα δυο διαθέσιμα λιμάνια είτε του Σιγρίου είτε της Μυτιλήνης, μετά το πέρας της παραπάνω διαδικασίας. Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς ή αν υπάρξει πρόβλεψη για πτήσεις τσάρτερ, θα μεταφέρονται στον Διεθνή Αερολιμένα Μυτιλήνης.

Ο χρόνος παραμονής, τονίζεται, πως θα πρέπει να είναι περιορισμένος με στόχο να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η ροή από και προς τα κέντρα αλλά και να μην υπάρξουν φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης, τα οποία έχουν πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα τόσο στον τοπικό πληθυσμό όσο και στους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την πρόταση, την επιμελητεία και διαχείριση του κάθε κέντρου θα αναλάβουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υπό την γενική εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και σε συνεργασία με τον δήμο Λέσβου και άλλους τοπικούς φορείς και εθελοντές.

Τέλος, σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προτείνεται σειρά ενεργειών με στόχο την ασφαλή είσοδο στην ΕΕ των μεταναστών και των προσφύγων. Την εξασφάλιση ασφάλειας της ΕΕ και διαλογή όσων έχουν πραγματική ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Την ισοβαρή κατανομή των πληθυσμών στις Ευρωπαϊκές Χώρες Την καλύτερη, ταχύτερη και πιο ανθρώπινη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών εισροών. Την καταπολέμηση δικτύου λαθρεμπορίας και trafficking. Την ασφάλεια των Ευρωπαϊκών Κρατών Μελών. Και τέλος την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: