Παιχνίδι στην περιοχή μέσω Κύπρου: Στην Αίγυπτο ο Τουσκ, παρέμβαση Αναστασιάδη




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το θέμα της Ενέργειας θα τεθεί προς συζήτηση στο επίπεδο των αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε. σε συνάρτηση και με το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή λόγω και των σχέσεων της με τις γειτονικές χώρες. Αυτό αναφέρθηκε, όπως συναφώς πληροφορούμαστε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, ο κ. Τουσκ είπε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει τους τρόπους αξιοποίησης της παρουσίας ενός κράτους-μέλους της, της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περιοχή.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο αξιωματούχος της Ένωσης έκανε λόγο για πλήρη εμπλοκή της Ε.Ε. ενώ κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές παρεκκλίσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει λεπτομερής συζήτηση επί του θέματος. Αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή είναι σαφές πως επιδεικνύεται έντονο ενδιαφέρον της Ε.Ε. για τα τεκταινόμενα ενώ φαίνεταιο κ. Τουσκ να εξετάζει θετικά την εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη να επισκεφθεί και την Αίγυπτο. Φαίνεται πως το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και προς αυτή την κατεύθυνση ανέλαβε πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να βοηθήσει.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος προηγουμένως επισκέφθηκε την Τουρκία, αναφέρθηκε και στην τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και εξέφρασε ανησυχία.

Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, ο κ. Τουσκ επισήμανε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για να εξαλειφθούν τα εμπόδια για την απαραίτητη αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη στην Κύπρο. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να προσφέρει πλήρη και αποφασιστική στήριξη στη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο των ΗΕ. Ο κ. Τουσκ είπε πως συζήτησαν για το μεταναστευτικό και την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, ενώ αξιολόγησαν το ρόλο της Κύπρου ως περιφερειακού παίχτη. Επεσήμανε πως η Κύπρος αποτελεί καλό παράδειγμα μιας χώρας που είναι έτοιμη να βοηθήσει και να επιδείξει αλληλεγγύη. Εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο Αναστασιαδη για την «εποικοδομητική συμβολή για παροχή βοήθειας στην επίλυση κρίσεων στην γειτονιά μας». Ο Ντόναλτ Τουσκ είπε πως συζήτησαν τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο και πρόσθεσε πως άκουσε με ικανοποίηση το πώς οι προσπάθειες του λαού της Κύπρου φέρνουν θετικά αποτελέσματα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του δήλωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις. Είπε πως μια λύση θα διασφαλίζει και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και που θα είναι σύμφωνη με το δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ. Αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό, είπε πως η Κύπρος είναι έτοιμη να διευκολύνει της προσπάθειες της ΕΕ, καθ` οιονδήποτε δυνατό τρόπο. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή», ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να εργαστεί στενά με περιφερειακούς παράγοντες, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, και να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Για την ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη να εμπλέξει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με πρόσκληση χωριστά προς τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να συμμετάσχουν σε συνάντηση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τουσκ ανέφερε πως η επίσκεψή του στην περιοχή, πριν την άφιξή του στην Κύπρο, είναι υποστηρικτική αυτής της πρωτοβουλίας και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη βοήθειά και τις συμβουλές του.

ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΓΑΛΑΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟ Αναστασιάδης υποδέχθηκε στις 10.45 χθες το πρωί τον Πρόεδρο Τουσκ, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.  Ο Πρόεδρος Τουσκ κατέθεσε στη συνέχεια στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.  Ακολούθως, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ´ ιδίαν συνάντηση, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Μετά τις συνομιλίες και τις δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος παρέθεσε γεύμα στον κ. Τουσκ. Το μενού ψάρι, σαλάτες, κρασί και γαλατομπούρεκο. Το γεύμα ανέλαβε να διεκπεραιώσει ψαροταβέρνα της Λευκωσίας.

ΑΚΙΝΤΖΙ: Πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας περιουσιών – Μια ώρα συνάντηση με Τουσκ

ΔΕΝ προέβη σε δήλωση μετά τη συνάντηση του με τον Ακιντζί στα κατεχόμενα ο  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ανέφερε μόνο, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων ενώ αναχωρούσε, πως η συνάντηση ήταν “πολύ σημαντική για μας”.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, δηλώσεις έκανε ο Ακιντζί, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία των συναντήσεων με υψηλά ιστάμενους επίσημους της ΕΕ. Σημείωσε πως παρόλο που το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την ΕΕ και ξένες χώρες, δεν μπορεί να υπάρξει άρνηση της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων και των “εκλεγμένων” οργάνων τους. Ερωτηθείς για το ρόλο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί είπε πως ο ρόλος της ΕΕ είναι καθαρός και δεν θα αλλάξει. Επεσήμανε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται υπό τα ΗΕ και πως η ΕΕ δεν έχει θέση στις διαπραγματεύσεις, ούτε είναι μέρος των διαπραγματεύσεων. Εάν, ωστόσο, είπε, οι ηγέτες, οι διαπραγματευτές, οι τεχνικές επιτροπές χρειάζεται να ρωτήσουν κάτι επί ενός θέματος, ο κ. Βαν Νούφελ απαντά στις ερωτήσεις για το πώς είναι αυτά τα θέματα στην ΕΕ.

Πρόσθεσε πως ο ρόλος της ΕΕ είναι βοηθητικός και πως η παρουσία του κ. Βαν Νούφελ δεν είναι κάτι καινούργιο. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις είπε πως «θέλουμε να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό ομόσπονδο κράτος, αλλά αυτό χρειάζεται να είναι διζωνικό, δικοινοτικό.  Η διζωνικότητα αποτέλεσε μια παράμετρο των ΗΕ από τις αρχές της δεκαετίας του 90, που σημαίνει ότι σε κάθε περιοχή των κοινοτήτων, η μια κοινότητα θα έχει πλειοψηφία σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό και την ιδιοκτησία περιουσιών». Πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι να διοικούν την περιοχή τους και την ίδια ώρα να είναι μειοψηφία στη δική τους περιοχή. Έτσι πρέπει να βρούμε τρόπους και μέσα. Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα κριτήρια με τα οποία να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα και αυτό δεν σημαίνει άρνηση του ατομικού δικαιώματος για τις περιουσίες», σημείωσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: