Παυλόπουλος : «Παγκόσμιο πρόβλημα η μετανάστευση»




«Η εικόνα του νεκρού παιδιού, που είδαμε, είναι ένας εφιάλτης που δεν μπορεί να αφήσει καμία συνείδηση να κοιμάται ήσυχη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Δανιήλ Έσδρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αγνοήσει αυτή την εικόνα που από μόνη της δείχνει πως αυτές τις ώρες όχι μόνο είμαστε ανέτοιμοι, αλλά δεν φροντίσαμε, ενώ τα φαινόμενα ήταν ορατά, να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα.

»Η ευθύνη της Ευρώπης στον τομέα αυτόν είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί από το 2008, όταν πήρε η Ευρώπη την μεγάλη πρωτοβουλία για την δημιουργία του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο ήταν μπροστά μας τα ζητήματα αυτά, φαινόντουσαν, ιδίως με τις φωτιές του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

»Είναι ώρα, τώρα, αμέσως να κινητοποιηθούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως να ρίξουμε το βάρος στον ανθρωπισμό, στην προστασία του ανθρώπου, στην ευαισθησία που πρέπει να υπάρχει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την παρουσία και την σημασία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως στην Ελλάδα και υπενθύμισε ότι η συνεργασία με την χώρα μας ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του ΄50 και εντείνεται.

«Ιδίως στις μέρες μας η συνεργασία αυτή αποκτά μια νέα διάσταση, καθώς ο ρόλος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης δεν είναι μόνο να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των μεταναστευτικών ροών, που σήμερα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, είναι για να αναδείξει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού που πέραν από θέμα ασφάλειας είναι πρωτίστως θέμα ανθρωπισμού, δεν είναι θέμα Ελλάδας, δεν είναι θέμα μιας χώρας.

»Είναι θέμα της Ευρώπης, είναι θέμα του ΟΗΕ, είναι θέμα ολόκληρου του πλανήτη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο κ. Έσδρα συμφώνησε με τον κ. Παυλόπουλο ότι το πρόβλημα δεν είναι καν ευρωπαϊκό αλλά διεθνές και ανέφερε ότι ισχύει τελικά ότι «η Μεσόγειος είναι ένα μεγάλο νεκροταφείο, όπου 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Δήμητρα Κατσιμεντέ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: