Παρέμβαση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για το προσφυγικό




Στον επείγοντα χαρακτήρα και στις τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση αναφέρθηκε, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Φλογαΐτης.

Ο κ. Φλογαΐτης ανέφερε πως είναι απαράδεκτο να χάνονται ανθρώπινες ζωές και ιδίως ζωές μικρών παιδιών στα σύνορα της Ελλάδας, τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα απτά και οριστικά αποτελέσματα.

Αν δεν αντιμετωπιστούν οι «επείγουσες εκκρεμότητες», είπε, τότε θα μπορούσε να συγκληθεί άμεσα μια κοινή συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (σύνθεση Jumbo).

Παράλληλα, διατύπωσε την ελληνική θέση για την ανάγκη άμεσης σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να τεθούν κανόνες σε σχέση με την έκτακτη κατάσταση που έχει ανακύψει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επιπλέον ότι ένα ζήτημα τέτοιων διαστάσεων είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί από μεμονωμένα κράτη-μέλη και προσέθεσε ότι χρειάζεται μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Επίσης, ο κ. Φλογαΐτης διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιφρουρήσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο θέμα της φύλαξης των συνόρων «μπορούμε, εάν εργαστούμε από κοινού, να είμαστε όλοι πιο αποτελεσματικοί».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει πάντοτε με εποικοδομητικό τρόπο σε οποιαδήποτε απόφαση και διαδικασία που ανταποκρίνεται στις αρχές που έχουν διαμορφωθεί από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο σεβασμό του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μία έκτακτη κατάσταση και με ένα άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί δήλωσαν πως σύσσωμη η ΕΕ είναι στο πλευρό της Ελλάδας και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να στηριχθεί η χώρα μας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Δ. Μάνωλης – Σ. Αραβοπούλου)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: