Ομπάμα: Κάντε μεταρρυθμίσεις για να πάρετε ελάφρυνση χρέους




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θεωρείται στην Ουάσιγκτον αδιαπραγμάτευτη, καθώς οι επιτελείς του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως σε αντίθετη περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο η μαζική προσπάθεια που γίνεται για να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση.

Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, που τηλεφώνησε την Πέμπτη το απόγευμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, τόνισε την ανάγκη να ασχοληθεί η Ευρώπη και το ΔΝΤ με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και παράλληλα υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συμφώνησε η Αθήνα από το 2010 μέχρι και σήμερα. Ταυτόχρονα, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αναδιάρθρωση «βαδίζουν μαζί» υποστηρίζοντας έτσι την αρχή της επιβράβευσης της ελληνικής κυβέρνησης στην περίπτωση που αρχίσει να υλοποιεί το Ελληνικό Πρόγραμμα.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο κ. Ομπάμα και ο κ. Τσίπρας συζήτησαν όλα τα θέματα της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων της βιωσιμότητας του χρέους, που με τα σημερινά δεδομένα δεν πιστοποιείται, την ανάπτυξη και το θέμα της λιτότητας που επέβαλαν οι δανειστές. Ο Αμερικανός ηγέτης πιστεύει ότι πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον της Αθήνας και των δανειστών στην ανάπτυξη και όχι μονολιθικά στην λιτότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και για την επίτευξη της βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μέσω συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη από την άφιξη χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, «ο Πρόεδρος Ομπάμα επίσης υποσχέθηκε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την ΕΕ στην ανταπόκρισή τους προς την έκτακτη αύξηση των προσφύγων και μεταναστών και επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν του Σύρους και άλλους που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έθεσε επίσης το θέμα του Κυπριακού και των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη Λευκωσία μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία πάνω στις προκλήσεις αυτές –εννοεί και το προσφυγικό- «συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών για την επιτυχή επίλυση των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, δεν προβλέπεται επίσημη διμερής συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ομπάμα και του Αλέξη Τσίπρα. Όμως θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν αρκετές φορές στους ίδιους χώρους, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παραστεί στιη δεξίωση του Προέδρου Ομπάμα, όπως και στο γεύμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν για τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, που θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη για τη Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου που ενημέρωσαν για την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στον ΟΗΕ, δεν συμπεριέλαβαν τον κ. Τσίπρα στους ηγέτες με τους οποίους θα συναντηθεί σε διμερές επίπεδο ο Αμερικανός ηγέτης.Ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό της Ινδίας και τον πρόεδρο της Κούβας, χωρίς να αποκλείεται να προστεθούν στο πρόγραμμά του και άλλες συναντήσεις.

WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: