Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Το κουτί με τις δυσάρεστες εκπλήξεις για τους Ελληνες πολίτες άνοιξε χθες με το ασφαλιστικό να βγαίνει πρώτο, στρώνοντας το χαλί για να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα.

Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης προβλέπουν τα νέα δεδομένα για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με την πρώτη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Είναι το πρώτο σκέλος των αλλαγών που επιφέρει το Μνημόνιο. Η σταδιακή αύξηση θα οδηγήσει από την 1/1/2022 σε όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη το 62ο έτος με 40 χρόνια ή το 67ο έτος με 15 χρόνια εργασίας. Από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες, ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Ο ΦΠΑ στα νησιά δεν πλήττει φυσικά μόνο τις προσοδοφόρες τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και τις νησιωτικής κοινωνίες που δεν έχουν άμεση σχέση με την τουριστική βιομηχανία, ενώ η αδυναμια των μικρών επιχειρήσεων να απορροφήσουν τον ΦΠΑ, ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό λόγω της αύξησης της τιμής του τουριστικού προϊόντος σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.

Η κυβέρνηση μπορεί να “κατάπιε” τις δηλώσεις της Σιας Αναγνωστοπούλου, στην εσπευσμένη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερωνυμο, αλλά ενώ καθησύχασε τον Αρχιεπίσκοπο και τους εκκλησιαστικούς κύκλους για το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών, δεν μπόρεσε να δώσει παρά συγκεχυμένες απαντήσεις για δυο σημαντικά ζητήματα: την κάλυψη των κενών στα Σχολεία και την επιβολή 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ο κ. Φιλης αν και έδειξε να συμμερίζεται ότι η επιβολή του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, δεν φαίνεται να έχει την δυνατότητα ανατροπής μιας απόφασης που φαίνεται ότι έγινε από συνειδητή επιλογή του προκάτοχου του, Αρ. Μπαλτα ο οποίος παραμένει πολύ κοντά στον κ. Τσιπρα.

Ο κ. Τσιπρας συνεχίζοντας τις επαφές του στην Νέα Υόρκη δεν συμμετείχε στην συνάντηση του συνασπισμού εναντίον του ISIS που συγκάλεσε η Ουάσιγκτον, αλλά φρόντισε να πικάρει την αμερικανική κυβέρνηση κλείνοντας ραντεβού με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικόλα Μαδουρο…

Η ελληνική κυβέρνηση ήταν γενικώς απρόθυμη για την ενεργό συμμετοχή της σε αυτόν τον διεθνή Συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και όπως όλα δείχνουν η συμμετοχή στην ίδια συνάντηση της πΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», προσέφερε μια καλή δικαιολογία για την απόρριψη της πρόσκλησης.

Το επεισόδιο αυτό όμως αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η εκκρεμότητα της διαφοράς για το όνομα, καθώς πλέον η χρήση του συνταγματικού ονόματος τελικά, δεν αποκλείει την πΓΔΜ αλλά την Ελλάδα από διεθνείς οργανώσεις και φόρα.

Οι συναντήσεις με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σισι και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιαδη, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπέντζαμιν Νετανιαχου, δείχνουν τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν για την χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η συνάντηση με τον κ. Νταβουτογλου επιβεβαιώνει μια δύσκολη σχέση παρά τα χαμόγελα και τις υποσχέσεις για συνεργασία στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Στην Αθήνα πάντως ενώ γεμίζει η Πλ. Βικτωρίας από μετανάστες και πρόσφυγες που παραμένουν χωρίς νερό και χώρους υγιεινής, έγινε γνωστό ότι η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπουλου στεγάστηκε τελικά σε γραφείο που της παραχωρήθηκε στο κτίριο που χρησιμοποιεί η Βουλή στην οδό Μητροπόλεως, ενώ στην Νέα Δημοκρατία ο κ. Μειμαράκης δεν ανακοίνωσε ακόμα την υποψηφιότητα του για την προεδρία του κόμματος σε αντίθεση με τον κ. Βορίδη που για το “καλό της παράταξης και για την ενότητα της” ,ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: