Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ 

Ο Αλέξης Τσιπρας είναι  ένας ευνοημένος από την τύχη άνθρωπος . Ξεκούραστα και ανέμελα παιδικά και εφηβικά χρόνια, ακόμη πιο ευχαρίστα φοιτητικά χρόνια. Γρήγορα έγινε στέλεχος της ΚΝΕ, γρήγορα έγινε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ταλέντο που αναμφισβήτητα είχε  τον βοήθησε να γίνει πολύ γρήγορα αναγνωρίσιμο στέλεχος , γρήγορα πηρέ το χρίσμα από τον Αλέκο Αλαβάνο και την προίκα του ΣΥΡΙΖΑ.

Γρήγορα -βοήθησαν και οι συγκυρίες του Μνημονίου- ο κ. Τσιπρας μπόρεσε να μπει καβάλα στο αντιμνημονιακο κύμα και μέσα σε δυο χρόνια να το εκτοξεύσει στην θέση  της αξιωματικός αντιπολίτευσης.

Μετα δεν  ήθελε και πολύ προσπάθεια. Με γρήγορες υποσχέσεις και εύκολες λύσεις για όλα, έγινε σε χρόνο ρεκόρ πρωθυπουργός.

Και μετα συνέχισε να τα κάνει όλα γρήγορα.

Να διαπραγματεύεται γρήγορα ,να διορίζει γρήγορα, να πετάξει από το παράθυρο τις προεκλογικές υποσχέσεις του

Και ήρθε η στιγμή που ο κ.Τσίπρας  γρήγορα, πιο γρήγορα ίσως από κάθε άλλο ηγέτη στην ιστορία, έχασε το πολιτικό πλεονέκτημα και αμέσως μετα το ηθικό πλεονέκτημα ,που είχε η παράταξη του.

Και η συντριβή των απατηλών υποσχέσεων ,περί σκισίματος του Μνημονίου  ,το κλείσιμο των Τραπεζών ,η ολοκλήρωση της καταστροφής της οικονομίας ,η εκτίναξη της ανεργίας, η απομόνωση της Ελλάδας  ,ίσως ηταν μια πολιτική  ήττα  που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν κάποιοι ρομαντικοί. Υπογράφοντας το Μνημόνιο  ,ενώ έβγαζε τρελό όποιον τολμούσε ακόμη και τον Ιούνιο να πει ότι δεν θα κατόρθωνε ούτε το προηγούμενο να καταργήσει, ο κ. Τσίρπας έχασε γρήγορα το πολιτικό πλεονέκτημα που είχε ο ίδιος και το (προσωπικό) πλέον κόμμα του.

Όμως ο κ. Τσιπρας έχασε τελικά και το ηθικό πλεονέκτημα που επικαλούνταν η  Αριστερά.

Όταν είναι τόσο εύκολο να πεις τόσα ψέματα σε τόσους πολλούς ,θέλοντας μάλιστα να σε χειροκροτήσουν γι’ αυτό ,χάνεις  και το ηθικό πλεονέκτημα.

Κι αν είναι τόσο εύκολο να πεις την μια στιγμή ότι το Μνημόνιο που έφερες ηταν ένα βήμα προς τον σοσιαλισμό (βλ.Προεκλογικο Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ) και την άλλη στιγμή ανερυθρίαστα να δηλώνεις σε έναν λαό που βασανίζεται ότι απέκτησες… «εμπειρίες», τότε δεν υπάρχει φρένο. Και έτσι γρήγορα χάνεις και τα τελευταία ψήγματα ηθικού πλεονεκτήματος. Μόλις ο  στενότερος συνεργάτης σου, παραδέχεται  ότι η εταιρία του  πήρε ένα ακόμη Δημόσιο έργο  (3 εκ. ευρω), ενόσω ηταν υπουργός  και μετα την  κατακραυγή ανακαλύπτει ότι έχει παραχωρήσει τις μετοχές του με  ….ιδιωτικό συμφωνητικό!

Όλα τα έκανε πολύ γρήγορα ο κ. Τσιπρας. Και  την Αριστερη παρένθεση την έκλεισε στο εξάμηνο.… Για την απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος βοήθησε και ο κ. Φλαμπουράρης… Ηταν πολύ γρήγοροι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: