Εκλεψε τις εντυπώσεις και την παράσταση ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, μιλώντας στην εκδήλωση που οργάνωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο ιστορικό ξενοδοχείο Sheraton της Νέας Υόρκης.

Ηταν εντυπωσιακός –κάτι αναμενόμενο βέβαια για όσους τον παρακολουθούμε χρόνια- αλλά το πλέον σημαντικό ήταν ότι αναδείχθηκε σε μεγάλο υπέρμαχο και υπερασπιστή της Ελλάδας και της προσπάθειας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να προσελκύσει επενδυτές.

Ο κ. Κλίντον «κάκισε» τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες που δεν επενδύουν στην Ελλάδα και έκανε δημόσια γνωστή την απογοήτευση του γι’ αυτήν τη μεγάλη παράλειψη. Θυμίζουμε ότι ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος στηρίζει την οργάνωση Hellenic Initiative, η οποία ιδρύθηκε υποτίθεται για να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Όπως χαρακτηριστικά είπε έχει πολλούς ομογενείς πλούσιους φίλους, οπότε να αναμένουμε ότι θα τους ενοχλήσει ξανά.

Προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι γνώριζε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και επειδή μερικοί θα πουν ότι «έκανε το μάθημά του» πριν από την εκδήλωση, η απάντηση είναι ότι δεν μαθαίνει κανείς για την τραγωδία της ελληνικής οικονομίας μέσα σε μερικές ώρες. Πρέπει να μελετήσει και ο κ. Κλίντον γνώριζε με ακρίβεια ότι έλεγε. Οσοι είμασταν εκεί μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι στόχευε να δημοσιοποιήσει το ελληνικό πρόβλημα, καθώς δεν είναι μυστικό ότι ο ίδιος αισθάνεται πως η πολιτική λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία, είναι το χειρότερο φάρμακο για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση την Ευρωζώνη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι «προδώθηκε» από τα αγγλικά του, έφυγε από την εκδήλωση ενισχυμένος διότι το Ιδρυμα Κλίντον, με την συνδρομή της κ. Αγγελοπούλου, έστησε μία παράσταση «εισαγωγής» του στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Οι θέσεις του, ιδιαίτερα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δημοσιοποιήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο και έγιναν γνωστές στο πλατύ κοινό. Με λίγα λόγια, έγινε κατανοητό ότι χωρίς την ελάφρυνση του, το χρέος δεν είναι βιώσιμο και λόγω αυτού η χώρα θα δυσκολευθεί να εξέλθει της κρίσης.

Αναφορικά με τις θέσεις του για τις επενδύσεις, δεν έγιναν κατανοητές παρά τη βοήθεια του Μπιλ Κλίντον, διότι επέλεξε να μιλήσει στην αγγλική γλώσσα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών που συμμετέχουν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ή σε εκδηλώσεις στο περιθώριό της, επιλέγουν τη μητρική τους γλώσσα, για να γίνονται καλύτερα κατανοητές οι θέσεις τους.

Στην εκδήλωση είδαμε πολλούς παράγοντες και δημοσιογράφους από την Αμερική, την Ομογένεια και την Ελλάδα. Ανάμεσά τους, ήταν ο πρώην πρωθυπουργός εξοχότατος κύριος Γεώργιος Παπανδρέου και ο αδελφός του Νίκος, που έμειναν μέχρι το τέλος της συνομιλίας του κ. Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον. Τι να σκέφτονταν άραγε βλέποντας τον κ. Τσίπρα;

 Μιχάλης Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: