Ντιμπέιτ με διαξιφισμούς και αντιπαράθεση σε πρώτο πρόσωπο, για πρώτη φορά




Μια ακόμα τηλεμαχία, αυτή τη φορά μεταξύ των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, έληξε, με τους δύο ηγέτες να επαναλαμβάνουν τις βασικές τους θέσεις, που έχουν προβάλει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας, για πρώτη φορά, για την πιθανότητα να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αν, και όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή.

«Θα υπάρξει κυβέρνηση, αλλά όχι μια παρά φύση κυβέρνηση», επανέλαβε, αποκρούοντας την πιθανότητα συνεργασίας με τη ΝΔ. «Είτε θα έχει ο τόπος προοδευτική κυβέρνηση για να ξεφύγουμε από το παρελθόν ή συντηρητική», είπε.

Είπε, επίσης, ότι καλό θα ήταν να ερωτηθούν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ για την στάση που θα κρατήσουν και εκτίμησε ότι δεν θα θελήσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές. Μίλησε για συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ζήτησε από τον λαό να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ δύο παραπάνω βουλευτές από τους 149 που έλαβε τον Ιανουάριο.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από την πλευρά του, τόνισε πως μπορεί να υπάρχει μια κοινή συναίνεση και μια κοινή συμφωνία. «Από τον Ιανουάριο έχουν αλλάξει πολλά, έχουμε αλλάξει και εμείς», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο.

« Ο κ. Τσίπρας επιμένει πως αυτά που εισηγήθηκε ήταν κόλπα και δεν θα τα εφαρμόσει. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα προγράμματος. Αν έχουμε μια κοινή πορεία , μίνιμουμ, μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί οι Έλληνες απαιτούν να έχουμε μια εθνική ομάδα, οι Έλληνες απαιτούν να συνεργαστούμε, να χαράξουμε ένα νέο σχέδιο για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα, μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».

Όπως είπε υπάρχουν πολλοί ικανοί και άξιοι ανεξάρτητα από πολιτικές καταβολές τους οποίους και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει. Μάλιστα τόνισε πως μπορεί να υπάρξουν στελέχη στη νέα κυβέρνηση από την σημερινή υπηρεσιακή και από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

«Η χώρα πήγε μπροστά, έγιναν και λάθη, όμως μην τα ισοπεδώνουμε όλα», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί διαπλοκής. «Μην μας κάνουν και μαθήματα κατά της διαπλοκής κάποιοι που δεν έφεραν κανένα νομοσχέδιο», είπε, ενώ παρουσίασε τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής.

«Τί εκανε ο κ. Τσίπρας στους 6 μήνες; Το μόνο που έκανε ήταν να καταργήσει τη διαύγεια. Γιατί δεν πέρασε το νόμο για τα ΜΜΕ; Ήθελε να εκβιάσει.

»Ο κ. Τσίπρας από τότε που υπέγραψε το μνημόνιο έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρος. Δεν περίμενα ότι θα έριχνε τόσο το επίπεδο. Ίσως επειδή χάνει.

»Θέλετε να κάνω χρήση για το τί λένε οι δικοί σας σύντροφοι; Για το ότι σας κατηγορεί η κ. Κωσταντοπούλου ότι είστε διαπλεκόμενοι μέχρι το μεδούλι; Υπογράψατε ένα μνημόνιο, πρέπει να ρίξετε τόσο χαμηλά το επίπεδο του διαλόγου;» διερωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης.

Οι δύο αρχηγοί απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με τα εργασιακά και το προσφυγικό, την ανάπτυξη και την οικονομία, χωρίς να αποφύγουν τους διαξιφισμούς, μεταξύ τους.

Αμφότεροι δεν ξέφυγαν, πάντως, από τις πάγιες γραμμές και θέσεις  που έχουν εκφράσει, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εργασίας

Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς, αποτέλεσαν οι καινοτομίες που εφαρμόστηκαν, για πρώτη φορά, στο αποψινό ντιμπέιτ και «ζωντάνεψαν» την ατμόσφαιρα.

Εξερχόμενος, ο κ. Τσίπρας, δήλωσε πως : «Έγινε μια συζήτηση ουσιαστική, ο ελληνικός λαός έβγαλε κάποια συμπεράσματα, μας δόθηκε η δυνατότητα και να ανταλλάξουμε θέσεις, απόψεις, να συγκρουστούμε κιόλας».

Ανέφερε ότι είναι μια διαδικασία που δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική τηλεόραση με αυτή τη μορφή, επισημαίνοντας ότι σε σχέση με τα προηγούμενα ντιμπέιτ των δύο διεκδικητών της πρωθυπουργίας που ήταν πάντοτε στημένα, τώρα είναι πιο ανοικτό «και άρα κάναμε μια καλή αρχή και πρέπει να τη συνεχίσουμε, γιατί ο ανοικτός διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και τον χρειάζεται το πολιτικό σύστημα».

Σε ερώτηση για το εάν έπαιξε ρόλο, παρά τις συγκρούσεις, η καλή χημεία μεταξύ τους, σε σχέση με τα παλαιότερα ντιμπέιτ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Νομίζω ότι αυτό επιτάσσει ο πολιτικός πολιτισμός. Υπάρχει αλληλοσεβασμός και εκτίμηση και διαφωνίες πολιτικές, τις οποίες κρίνει ο ελληνικό λαός».

«Ήταν ένας καλός διάλογος και θα μπορούσε να επαναληφθεί, και αύριο και μεθαύριο για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά το πέρας του ντιμπέιτ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: