Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος, ζητά ο δήμαρχος και προειδοποιεί για επιδημίες και «έκρηξη» της τοπικής κοινωνίας




Την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι από την αθρόα εισροή μεταναστών, ζητά με επιστολή του στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός. 

Ο κ. Γαληνός αναφέρει ότι τους δυο τελευταίους μήνες έχουν περάσει από το νησί της Λέσβου περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες από ότι το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 85.000.

Παρά τις προσπάθειες για προώθηση των μεταναστών στην ενδοχώρα, ο ημερήσιος αριθμός προσέλευσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αυτού των αναχωρήσεων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να συναθροίζονται μόνο στο λιμάνι της Μυτιλήνης πέραν των 10.000 ατόμων.

«Η συσσώρευση τόσο μεγάλου αριθμού αστέγων, δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη διαχείριση και περίθαλψη αυτών, δεδομένης και της γνωστής σύνθεσης της κατάστασης των μεταναστών, ενώ η παραμονή 10.000 μεταναστών στο χώρο του λιμανιού χωρίς την ελάχιστη υποδομή υγιεινής αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων οι οποίες είναι προ των πυλών», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γαληνός.

Οι κίνδυνοι, κατά τον δήμαρχο, προέρχονται από:

– Από τη εναπόθεση στους υπαίθριους και στεγασμένους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εντός της πόλης πέραν 10.000 λίτρων ημερησίως ανθρώπινων περιττωμάτων.

– Από τις μεταξύ τις φυλετικές διαφορές και συγκρούσεις.

– Από τις φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.

– Από την έκρηξη της τοπικής κοινωνίας.

– Από την αδυναμία της πολιτείας για αποτελεσματική παρέμβαση.

– Από τη συνεχιζόμενη αθρόα προσέλευση μεταναστών, μη υπάρχοντος ορίζοντα για το τέλος της κρίσης.

Κατά συνέπεια ο κ. Γαληνός ζητά να κηρυχθεί άμεσα το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απαιτώντας την άμεση και δυναμική επέμβαση της Πολιτείας.

Ζητά επίσης να δημιουργηθεί εθνικό κεντρικό συντονιστικό όργανο, για να αναλάβει την διαχείριση του προβλήματος σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Παράλληλα ζητά να εγκατασταθεί στο νησί, εφόσον απαιτηθεί, κοινοτικός επίτροπος, να δημιουργηθεί το δυνατόν συντομότερα νέος καταυλισμός και να μεταφερθεί το σύνολο των μεταναστών εκτός της πόλης της Μυτιλήνης, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή ζωή των κατοίκων.

Ο δήμαρχος επισημαίνει στην επιστολή του πως ροή μεταναστών και προσφύγων βαίνει διαρκώς αυξανόμενη και το πρόβλημα θα διογκωθεί τους ερχόμενους μήνες.

«Πρέπει να προστατευτεί ο τοπικός πληθυσμός και οι ίδιοι οι μετανάστες, καθώς η όλη κατάσταση και η αδυναμία διαχείρισή της οδηγεί στα όρια της κοινωνικής έκρηξης, ενώ η εξάπλωση επιδημιών είναι προ των πυλών έχοντας ήδη εμφανιστεί τα πρώτα κρούσματα», τονίζει.

«Το όλο θέμα τείνει να λάβει μορφή με μη ανατρέψιμες συνέπειες. Ο Δήμος έχει εξαντλήσει το μέγιστο τον δυνατοτήτων του.

«Πρόκειται, ήδη, για ανεξέλεγκτο πρόβλημα, το οποίο ήδη έχει μετατραπεί σε απειλή με διαστάσεις τοπικής καταστροφής μεγάλης έκτασης».

Το φαινόμενο, προειδοποιεί ο δήμαρχος, θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος η κοινωνία του νησιού, η οποία είναι ήδη εξοργισμένη, να προβεί σε αυτόβουλες πράξεις επίλυσης του θέματος και προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους, οδηγούμενοι σε ακραίες καταστάσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: