Μόσχα: Εάν υπάρχει ΝΑΤΟ στη λύση του Κυπριακού, δεν θα την εγκρίνουμε




Εάν το ΝΑΤΟ είναι μέρος του συστήματος εγγυήσεων η Ρωσία δεν θα εγκρίνει την συμφωνία λύσης του Κυπριακού ξεκαθαρίζει ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο. Στάνισλαβ Οσάντζι σε συνέντευξή του στην Χαβαντίς.

Ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι η χώρα του θα στηρίξει οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί και εγκριθεί από τα δημοψηφίσματα στα οποία θα προωθηθεί από τους δύο ηγέτες, λέγοντας πως θα πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός σε οποιαδήποτε λύση φτάσουν οι δύο πλευρές. Σε ερώτηση ωστόσο για το θέμα των εγγυήσεων, αφού σημείωσε πως το θέμα θα πρέπει να λυθεί με την συμμετοχή απευθείας των ενδιαφερομένων χωρών, ξεκαθάρισε ότι “η Ρωσία δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εγγυήσεις του ΝΑΤΟ”.

Κατά τον κ. Οσάντζι στις διαπραγματεύσεις έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και σε αυτό συμβάλλει και η θετική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο ηγέτες μεταξύ τους. “Ελπίζουμε πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο νησί, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να φτάσουν σε μια βιώσιμη λύση”. Πρόσθεσε δε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν περισσότερο για να προσαρμόσουν τις θέσεις τους στα θέματα των βελτιώσεων στο εδαφικό και το περιουσιακό που συζητούνται τώρα στις διαπραγματεύσεις.

Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος και του ΣΑ του ΟΗΕ, στηρίζει σταθερά μια λύση στην Κύπρο βασισμένη στις αποφάσεις του ΣΑ και τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 77-79. Στη διαδικασία δεν πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις, πρόσθεσε και η λύση που θα βρεθεί να συμβαδίζει με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ. “Στις διαπραγματεύσεις κρατούμε ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές. Κάνουμε έκκληση και στις άλλες πλευρές να μην επιβάλλουν στη μία ή την άλλη πλευρά κανέναν όρο”.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: