“Κρίση” για ταξί και νερό: Οι Τούρκοι κατέθεσαν «καταγγελίες» προ ημερησίας διατάξεως και πήραν όμως απαντήσεις




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μια μίνι κρίση παραλίγο να δημιουργηθεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό με αφορμή θέματα εκτός ατζέντας που τέθηκαν από τουρκικής πλευράς. Το περιστατικό έγινε χθες «προ ημερησίας διατάξεως» και ήταν προφανές ότι η τουρκική  κίνηση στόχευε ευθέως να κατηγορήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για «αρνητική στάση».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί με την έναρξη της χθεσινής συνάντησης κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι έκοψε το νερό που τροφοδοτεί το κατεχόμενο χωριό Αμπελικού( στην περιοχή της Λεύκας) και εμποδίστηκαν δυο ταξί να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές με προορισμό το αεροδρόμιο Λάρνακας. Υπήρξε μια ακόμη περίπτωση που αναφέρθηκε και  αφορούσε προσπάθεια εισόδου τουριστών από το οδόφραγμα του Αστρομερίτη.  Οι «καταγγελίες» του κ. Ναμί εξετάσθηκαν ενώ είχε αρχίσει η συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων και όπως πληροφορούμαστε, το τοπίο ξεκαθάρισε πολύ σύντομα, μετά που ζητήθηκε ενημέρωση από τα αρμόδια τμήματα του κράτους. Σε ότι αφορά την παροχή νερού, το Τμήμα Υδάτων, ενημέρωσε ότι είχε υποστεί ο αγωγός βλάβη,  ο οποίος και επιδιορθωνόταν από συνεργείο του. Ο αγωγός είχε τοποθετηθεί πριν το 1974 και λόγω φθοράς υπέστη βλάβη. Σημειώνεται ότι από τη βλάβη επηρεαζόταν μόνο μια κτηνοτροφική μονάδα στα κατεχόμενα. Τα δυο ταξί που επιχείρησαν να εισέλθουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές δεν είχαν ασφάλεια οχήματος και ως εκ τούτου η αστυνομία στο οδόφραγμα δεν μπορούσε να επιτρέψει την είσοδό τους. Όλα τα θέματα που εγέρθηκαν από τουρκικής πλευράς απαντήθηκαν και διαψεύστηκαν οι τουρκικές αιτιάσεις ότι έγιναν σκοπίμως και τιμωρητικά κινήσεις και ενέργειες από την πλευράς της κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά τη χθεσινή συνάντηση, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στην ατζέντα ήταν το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων παρών ήταν και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Βαν Νούφελ, οποίος προσφέρει τεχνοκρατική υποστήριξη. Οι συζητήσεις σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού θα συνεχισθούν παράλληλα με την προσπάθεια για τη διαμόρφωση των κριτηρίων για το περιουσιακό.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Fikri Toros, έκανε δηλώσεις για το περιουσιακό επιχειρώντας να καθησυχάσει ότι κανένας δεν θα χάσει τις…περιουσίες του. Ο Fikri Toros, ισχυρίστηκε ότι όσοι αγόρασαν ε/κ ακίνητα και έχουν τα έγγραφα στα χέρια τους, «δεν πρέπει να φοβούνται». Ανέφερε, επίσης, ότι κριτήρια θα πρέπει να διαμορφωθούν και για τους εποίκους που ήρθαν από την Τουρκία και έλαβαν μονομερώς περιουσίες. Περαιτέρω ισχυρίσθηκε πως όσοι επένδυσαν σε ε/κ περιουσίες δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς επειδή επένδυσαν «τους ανήκουν».

ΑΚΙΝΤΖΙ: Αποναρκοθετηση περιοχής Λεύκας – Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες, παραδέχεται ότι ο κατοχικός στρατός φρενάρει τη Δερύνεια

Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ακιντζί ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε χθες το πρωί τις εργασίες της η ομάδα πυροτεχνουργών των Ηνωμένων Εθνών για αποναρκοθέτηση της περιοχής όπου σχεδιάζεται να γίνει η διάνοιξη του οδοφράγματος της Λεύκας. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε παράλληλα ότι οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν έως τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ η ομάδα των πυροτεχνουργών θα παραμείνει στο νησί μέχρι το τέλος του έτους. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε με τον «δήμαρχο» Λεύκας και οργανωμένους πολίτες από την περιοχή, ενώ σε δηλώσεις αμέσως μετά, είπε ότι η επισκευή του δρόμου αναμένεται να ακολουθήσει μετά τον καθαρισμό της περιοχής από νάρκες. Επανέλαβε παράλληλα την πολιτική βούληση για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων. Συμπλήρωσε ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος της Λεύκας φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου, ενώ για το οδόφραγμα της Δερύνειας, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα κατάληξη, καθώς η τ/κ πλευρά προτείνει εναλλακτική διαδρομή, λόγω ανησυχιών που εγείρει ο κατοχικός στρατός. Στο μεταξύ, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι σε συνάντηση που είχε με την Διοικήτρια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Κριστίν Λουντ, πήρε τη διαβεβαίωση ότι από τα 28 ναρκοπέδια που υπέδειξε η ε/κ πλευρά στον Πενταδάκτυλο – ως μέρος των ΜΟΕ – τα 25 είναι καθαρά.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

ΣΗΜΕΡΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλονιστών με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη για να ενημερωθεί για τις εν εξελίξει συνομιλίες στο Κυπριακό. Το Κίνημα των Οικολόγων είχε ήδη αναγνώσει  τα έγγραφα που είχαν κατατεθεί μέχρι τον Ιούνιο στις συνομιλίες με την καταγραφή των συγκλίσεων και αποκλίσεων. Ο Πρόεδρος των Οικολόγων μαζί με στέλεχος του Κινήματος μετέβησαν προχθές στο προεδρικό.  Αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα κόμματα.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΤΖΙ

ΕΚΚΛΗΣΗ προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν τα σύνορα των χωρών τους στους πρόσφυγες, κατά παρόμοιο τρόπο με την Τουρκία, απηύθυνε χθες ο Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι τα νέα για τον τραγικό θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων από τη Συρία, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές, έχει πληγώσει βαθύτατα τους Τουρκοκύπριους. Έκανε λόγο για πόλεμο που διεξάγεται αδιάκριτα, με θύματα αθώους πολίτες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: