Κέρι – Στρατεύματα των χωρών της Μέσης Ανατολής κατά των τζιχαντιστών στην Συρία




Πεπεισμένος ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα υποχρεωθούν, στο άμεσο μέλλον, να αποστείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία, για να πολεμήσουν κατά του Ισλαμικού Κράτους, δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Το ζήτημα, εξάλλου, αναμένεται να τεθεί στην επόμενη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Χρειάζεται να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί την κατάλληλη στιγμή.

»Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει με πολύ σαφή τρόπο ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν αποτελούν μέρος της εξίσωσης. Και δεν πιστεύω ότι έχει την παραμικρή πρόθεση να το αλλάξει αυτό.

»Όμως γνωρίζω ότι άλλοι μιλούν για αυτό. Υπάρχουν χώρες στην περιοχή που μπορούν να τα πράξουν. Οι Σύροι που αντιτίθενται στο καθεστώς είναι επίσης ικανοί να δράσουν», ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κέρι χαρακτήρισε το ΙΚ «πολύ επικίνδυνη οργάνωση» και ζήτησε την αύξηση της εναντίον ασκούμενης πίεσης. Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ συζητούν με άλλες χώρες της περιοχής για την καλύτερη αντιμετώπιση της απειλής που το ΙΚ συνιστά.

ΗΠΑ, Ρωσία και Σαουδική Αραβία έχουν πολλαπλασιάσει, τελευταία, τις επαφές τους για το ζήτημα αυτό και, στο πλαίσιο αυτό, ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Άντελ αλ Τζουμπέιρ, την παραμονή της πρώτης επίσκεψης του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στην Ουάσινγκτον, αύριο.

Για πρώτη φορά τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τάχθηκαν την 17η Αυγούστου ομόφωνα υπέρ μιας πρωτοβουλίας με σκοπό την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

Το Ιράν, που μαζί με τη Ρωσία είναι από τους βασικούς υποστηρικτές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, υποδέχθηκε ευνοϊκά το σχέδιο αυτό.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Μπ.Γ.), Γαλλ.Πρακτ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: