Καταπέλτης η Αλκηστις εναντίον του Ψηνάκη




Ξένες προς το ήθος, τον πολιτισμό και την αξιοπρέπειά της ως γυναίκα, χαρακτήρισε χθες το βράδι η υπηρεσιακή Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Άλκηστις Πρωτοψάλτη τις δηλώσεις που έκανε ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης εναντίον των Ελλήνων αρχαιολόγων για την απόφασή τους να μην διαθέσουν τον χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα για συναυλία για την αυγουστιάτικη πανσέληνο, στην οποία συμμετείχε και η δημοφιλής τραγουδίστρια.

Ο κ. Ψηνάκης χαρακτήρισε «ξινές, οπισθοδρομικές και ανοργασμικές, που δεν μας άφησαν να κάνουμε στον χώρο που έπρεπε τη συναυλία», αναφερόμενος σε μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ο οποίος εξέδωσε δριμεία ανακοίνωση εναντίον του Δημάρχου Μαραθώνα, εγκαλώντας ταυτόχρονα και την κ. Πρωτοψάλτη διότι, όπως τονίζει, ήταν παρούσα όταν ειπώθηκαν αυτά και δεν αντέδρασε.

«Με αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες το σεξιστικό παραλήρημα του δημάρχου Μαραθώνα απέναντι στις γυναίκες αρχαιολόγους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το “ατόπημά” τους, κατά τον εν λόγω κύριο, ήταν η μη παραχώρηση του ιστορικού χώρου του Μαραθώνα για συναυλία που είχε προγραμματίσει χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του αρμόδιου αρχαιολογικού οργάνου! Τις απαράδεκτες δηλώσεις του τις επανέλαβε μάλιστα ενώπιον της νέας υπουργού Τουρισμού κ. Α. Πρωτοψάλτη χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από την ίδια κατά τη διάρκεια της (προ)χθεσινής συναυλίας της».

«Ο ΣΕΑ καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας τα οποία υπηρετούν το καθήκον τους στο πλαίσιο της προστασίας των μνημείων και καλεί την ηγεσία των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού να πάρει σαφή θέση αντίθεσης και καταδίκης αυτής της πρωτοφανούς στο δημόσιο λόγο σεξιστικής αθλιότητας και χυδαιολογίας», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στην ανακοίνωση αυτή απάντησε απόψε, Δευτέρα, η υπηρεσιακή Υπουργός Τουρισμού, παίρνοντας σαφή απόσταση από τα λεγόμενα Ψηνάκη, και υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Διαφωνώ κάθετα με δηλώσεις που καταγράφονται ως προσβλητικές , διαχωρίζω την θέση μου από αυτή τη φρασεολογία που είναι αντίθετη με τον πολιτισμό μου, το ήθος μου και θίγουν την αξιοπρέπειά μου ως γυναίκα και ως Ελληνίδα. Για λόγους αποκατάστασης των πραγμάτων και αποτύπωσης της αλήθειας θέλω να διευκρινίσω ότι η δήλωση αυτή δεν έγινε ενώπιον μου και ήδη έχω διαχωρίσει την θέση μου από νωρίς μιλώντας απευθείας με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού. Σέβομαι τους Έλληνες αρχαιολόγους και το έργο που υπηρετούν γιατί είναι σπουδαίο. »

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: