Κάπηλος και των νεκρών της Μέκκα ο Ερντογάν: “Γίνονται σφάλματα σε τέτοιες εκδηλώσεις”, δηλώνει




Μέχρι και τους εκατοντάδες νεκρούς της Μέκκα αποφάσισε να εκμεταλλευθεί ο ισλαμιστής, κατά τα άλλα, πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά ο Ερντογάν αποφάσισε να υπερασπιστεί τις δεχόμενες, πανταχόθεν, επιθέσεις σαουδαραβικές αρχές, απενοχοποιώντας τις από κάθε ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 750 ανθρώπους.

«Αναμφίβολα θα ληφθούν μέτρα με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανάληψης αυτής της τραγωδίας. Δε συμμερίζομαι τις εχθρικές προς τη Σαουδική Αραβία δηλώσεις», είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι εσφαλμένα ορισμένοι μέμφονται τη Σαουδική Αραβία, η οποία, κατ’ αυτόν, έκανε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου το «ιερό» προσκύνημα να διεξαχθεί ομαλά.

«Πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, ενδεχομένως γίνονται σφάλματα σε κάθε χώρα κατά τη διάρκεια τέτοιου είδους διοργανώσεων», προσέθεσε ο Ερντογάν, λες και ο θάνατος 750 ανθρώπων είναι κάτι το απλό, ένα ανόητο σφάλμα.

Αντίθετα το Ιράν καταγγέλει την Σαουδική Αραβία τόσο για τα μέτρα ασφαλείας που δεν έλαβε, όσο και για τον αριθμό των νεκρών που ανακοίνωσε, καθώς η Τεχεράνη κάνει λόγο για 1.500 νεκρούς.

Στέλεχος του AKP προτείνει να ανατεθεί στην Άγκυρα η οργάνωση του προσκυνήματος στη Μέκκα

Ένα ηγετικό στέλεχος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) υποστήριξε ότι η χώρα του θα οργάνωνε ένα καλύτερο προσκύνημα από τη Σαουδική Αραβία, η οποία κατηγορείται για αμέλεια, μετά το ποδοπάτημα στη Μίνα που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 700 πιστούς.

“Θα μπορούσαμε να μιλάμε για «κισμέτ» για αυτό που έγινε; (…) Υπάρχει αμέλεια όσον αφορά την ασφάλεια, οι θάνατοι αυτοί είναι αποτέλεσμα αυτής της αμέλειας” είπε ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ο αντιπρόεδρος του AKP, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan.

“Εάν η Τουρκία αναλάμβανε να οργανώσει το χατζ, θα το έκανε χωρίς κανείς να υποστεί το παραμικρό, με τη βοήθεια του Θεού”, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της Βουλής.

“Οι ιεροί τόποι του Ισλάμ ανήκουν σε όλους τους μουσουλμάνους”, συνέχισε, καλώντας όλες τις μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν “για να βρεθεί μια λύση στα προβλήματα ασφάλειας” στη Σαουδική Αραβία.

Εκτός από τους 717 νεκρούς της Πέμπτης, άλλοι 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου στη Σαουδική Αραβία, όταν κατέρρευσε ένας γερανός στο τέμενος όπου προσεύχονταν.

Περίπου 2 εκατομμύρια μουσουλμάνοι απ’ όλον τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί φέτος στη Σαουδική Αραβία για το προσκύνημα. Το χθεσινό ήταν το σοβαρότερο δυστύχημα που έχει σημειωθεί εδώ και εννέα χρόνια, όμως πολύ συχνά η χώρα επικρίνεται για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει για να προστατεύσει τους προσκυνητές.

Την Πέμπτη οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι 18 Τούρκοι πιστοί αγνοούνταν και χθες επιβεβαιώθηκε ο θάνατος των 5 από αυτούς.

ΠΗΓΕΣ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: