Υπερήφανος ο Αλέξης, έτοιμος για συνεργασία ο Βαγγέλης




Την διαβεβαίωση ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής «θα υπάρξει αμέσως κυβέρνηση», έδωσε ο τέως Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση που του υποβλήθηκε στην τηλεμαχία της Δευτέρας, που ήταν εάν επιμένει στη μη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.

«Μόλις με καλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μου δώσει την πρώτη διερευνητική εντολή, εγώ θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο για να υπάρξει κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας όμως ότι με τη ΝΔ δεν πρόκειται να συνεργαστεί, «διότι θα είναι τότε μία παρά φύσιν συνεργασία».

Επίσης, ο τέως Πρωθυπουργός, ερωτηθείς εάν θα συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, δύο κόμματα για τα οποία «ομοίως έχετε πει ότι σας χωρίζουν πολλά», όπως του επισημάνθηκε, απάντησε ότι καλό είναι να ερωτηθούν τα ίδια αυτά κόμματα «εάν θέλουν να συνεργαστούμε, ή εάν θα θελήσουν να οδηγήσουν ξανά τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση».

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι δεν μπορεί να καταλάβει την επιμονή του κ. Τσίπρα να μην θέλει να συνεργαστούν τα δύο πρώτα κόμματα «προς όφελος της χώρας». Χρειάζεται, είπε, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο, να υπάρξει ένας κοινός προγραμματισμός για να βγει η χώρα από τα δύσκολα και να μπει στον δρόμο της ανάκαμψης.

«Δεν είναι θέμα προσώπων η συνεργασία», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ, «αλλά ενός κοινού προγραμματισμού, ώστε να υπάρξει και μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα από τα μνημόνια».

Ο κ. Τσίπρας, σε πολλές απαντήσεις του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της διαπλοκής, για την οποία κατηγόρησε ευθέως και τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, καθώς και στο θέμα της διαφθοράς που μόνο μία δική του κυβέρνηση, όπως είπε, μπορεί να πατάξει.

«Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έδωσε θετικό δείγμα γραφής τους τελευταίους επτά μήνες και πήρε μέτρα φιλολαϊκά, θα είναι πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία, και θα τελειώνουμε με τη διαφθορά», πρόσθεσε.

Αισθάνομαι υπερήφανος για όσα πράξαμε αυτούς τους 7 μήνες, είπε ο κ. Τσίπρας. Κάναμε έναν αναγκαίο συμβιβασμό με το «μνημόνιο όπως το λέτε», αλλά «εφαρμόσαμε και φιλολαϊκή πολιτική».

Ο κ. Μεϊμαράκης, ερωτηθείς ποιά είναι τα ισοδύναμα μέτρα που θα προτείνει ώστε να φύγει το βάρος από άλλα μέτρα που έχουν ψηφιστεί στο μνημόνιο, απάντησε: «Δεν υπόσχομαι τίποτα και δεν θα λειάνουμε τίποτα αν δεν εφαρμόσουμε, τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο, τους στόχους, κυρίως τους φορολογικούς, που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές». Αν πετύχουμε αυτούς τους στόχους, πρόσθεσε, τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε για ελαφρύνσεις.

«Η Ευρώπη δεν θέλει να μας σκοτώσει. Θέλει την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη. Έχει πάει σε ποσοτική χαλάρωση η Ευρώπη. Θα πάει και σε ενιαία φορολογία», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε: «Η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης. Υπάρχουν πολιτικά στρατόπεδα, σε ένα από τα οποία, της Δεξιάς, ανήκετε και εσείς, και την ηγεμονία της οποίας, στο Λαϊκό Κόμμα, έχουν η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε».

Ο τέως Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στις προσπάθειές του να προσελκύσει πόρους και από άλλες χώρες όπως Ρωσία, Κίνα, Ιράν, και άλλες του Αραβικού Κόλπου.

Είπε ότι «δεν πήγαμε εκεί για να πάρουμε λεφτά για να ξεπληρώσουμε το χρέος των 340 δις ευρώ, αλλά για να προσελκύσουμε επενδύσεις ώστε να κάνουμε αναπτυξιακή πολιτική».

«Όπου πήγαμε, βρήκαμε πόρτες ανοικτές», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «και τώρα που θα αναλάβουμε πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας, θα φροντίσουμε να προχωρήσουμε τις επαφές μας», ανέφερε.

Το ντιμπέιτ συνεχίστηκε με την ενότητα της εξωτερικής πολιτικής, σοποία οι λιγοστές ερωτήσεις που ετέθησαν επικεντρώθηκαν στο προσφυγικό πρόβλημα. Για την ολοκλήρωσή του προβλέπονταν άλλες δύο “ελεύθερες ενότητες”.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: