Ιδού η “δημοκρατία” του Ταγίπ: Επιθέσεις εναντίον Κούρδων και τουρκικών ΜΜΕ




Επιθέσεις σε πολλά σημεία της Τουρκίας δέχτηκαν χθες το βράδυ γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP από εθνικιστικές ομάδες, οι οποίες πραγματοποίησαν πορείες καταδίκης της τρομοκρατίας.

Στην Αττάλεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία του HDP και έβαλαν φωτιά σε εστιατόριο που βρισκόταν στο ίδιο κτίριο. Η φωτιά έφτασε μέχρι τα γραφεία του κόμματος και το κτίριο καταστράφηκε εντελώς.

Στο Καντίκιοϊ  (Χαλκηδόνα) της Κωνσταντινούπολης, η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα όταν μια ομάδα προσπάθησε να επιτεθεί στα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος. Στο Ακσαράι, επίσης στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε τρεις χιλιάδες άτομα που πραγματοποιούσαν πορεία όταν κάποιοι προσπάθησαν να μπουν στα κτίρια του HDP.

Στην Μερσίνα μια ομάδα έκαψε αφίσες και πινακίδες του HDP. Στην Προύσα επίσης κατέβασαν πινακίδες του φιλοκουρδικού κόμματος και τις έκαψαν. Στο Τσανάκαλε έσπασαν τα τζάμια των γραφείων του κόμματος. Στην Αμάσια μπήκαν μέσα στα γραφεία και έκαψαν τις σημαίες του κόμματος, πετώντας έγγραφα έξω και σπάζοντας τα τζάμια. Στο Τσόρουμ επιτέθηκαν στα γραφεία του κόμματος με πέτρες.

Δεύτερη επίθεση εναντίον της ‘Χουριέτ’ από υποστηρικτές του Ερντογάν

Δεύτερη επίθεση μέσα σε 48 ώρες δέχτηκε χθες το βράδυ η εφημερίδα “Χουριέτ” στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα 100 ισλαμιστών υποστηριχτών του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι φώναζαν “Αλλαχού Εκμπέρ” που σημαίνει “Ο Θεός είναι μεγάλος”. Η νέα επίθεση ξεκίνησε έπειτα που ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την “Χουριέτ” ότι διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του ενσυνείδητα.

Χθες το βράδυ γύρω στα 100 άτομα συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της εφημερίδας ενώ οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας δεν ήταν αρκετές για να τους σταματήσουν. Στην είσοδο της εφημερίδας μετέφεραν μάλιστα και φορτηγά, ενώ με ρόπαλα και πέτρες προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο. Η αστυνομία έπειτα από 25 λεπτά έστειλε ενισχύσεις βγάζοντας τους διαδηλωτές έξω από την εφημερίδα. Στη συνέχεια για μεγάλο χρονικό διάστημα φώναζαν συνθήματα έξω από την Χουριέτ. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι κανένας από τους διαδηλωτές δεν συνελήφθη από την αστυνομία. Αναφέρεται ακόμη ότι ακούστηκαν και τέσσερις πυροβολισμοί, χωρίς να διευκρινίζεται από που προήλθαν.

Μία ώρα μετά την επίθεση άλλη ομάδα, αυτή τη φορά 50-60 ατόμων, πήγε και πάλι μπροστά από τα κτίρια της “Χουριέτ”, φωνάζοντας συνθήματα.
Επιθεση πραγματοποιήθηκε και στην Άγκυρα στα γραφεία της εφημερίδας ρίχνοντας και εκεί πέτρες. Προκάλεσαν ζημιές στα τζάμια του κτιρίου και σε κάμερες. Η ομάδα τελικά διαλύθηκε χωρίς να μπει εντός του κτιρίου.

Η πρώτη επίθεση είχε γίνει την Κυριακή το βράδυ όταν δεκάδες άχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία της “Χουριέτ” και πάλι σπάζοντας τζάμια και προκαλώντας ζημιές στο ισόγειο της εφημερίδα. Σύμφωνα με αντιπολιτευόμενα μέσα δεν ήταν μια αυθόρμητη κίνηση αγανακτισμένων υποστηρικτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καθώς επικεφαλής της ήταν ο αρχηγός της νεολαίας του κόμματος και βουλευτής Αμπτουραχίμ Μποϊνούκαλιν. Σχολίαζαν ότι υπάρχει βίντεο που στον δείχνει να φωνάζει: “Λένε πως όλα τα κάνει η Γκλάντιο του Σαραγιού. Κι εμείς τους λέμε, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου θα σε κάνουμε Πρόεδρο”.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν με αφορμή δήλωση του Τούρκου Προέδρου το βράδυ της Κυριακής, οπόταν έγινε η επίθεση του ΡΚΚ στην Νταγλίτζα του Χακκάρι. “Αν ένα κόμμα κατάφερνε να πάρει ποσοστό που θα του έδινε 400 έδρες, η κατάσταση θα ήταν τώρα πολύ διαφορετική. Αυτό είναι πολύ, πολύ σημαντικό για να μπορέσει να οικοδομηθεί η Νέα Τουρκία”, είχε πει ο Ερντογάν.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ερντογάν επιτέθηκε και εναντίον της “Χουριέτ” και της “Ζαμάν”, αποκαλώντας προβοκάτορες και πρόστυχους τους δημοσιογράφους τους. Αφορμή για την επίθεση όμως ήταν το μήνυμα που έγραψε στο τουίτερ η “Χουριέτ”: “Δήλωση του ΠτΔ Ερντογάν για την Ντάγλιτζα: αυτά δεν θα γίνονταν αν είχε επιτευχθεί ο αριθμός των 400 βουλευτών”.
(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΚ)

ΚΥΠΕ – Αννα Ανδρέου – Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: