Οι Τούρκοι παίζουν με τον πόνο των προσφύγων: Αναζητείται χρήμα για αποζημιώσεις




Του Κώστα Βενιζέλου

Η αναζήτηση χρημάτων για να χρησιμοποιηθούν για τις αποζημιώσεις στο περιουσιακό αποτελεί μια πτυχή που θα απασχολήσει, ενδεχομένως και αύριο, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις του και ως στέλεχος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο βασικός προσανατολισμός είναι οι αποζημιώσεις να δίνονται από ειδικό ταμείο της ανεξάρτητης επιτροπής αποζημιώσεων. Η χρηματοδότηση του ταμείου αυτού θα γίνει από εγχώριες πηγές, αλλά κυρίως από διεθνείς χορηγίες και δάνεια μέσω διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο( ΔΝΤ).

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και τούτο προκύπτει και από την καταγραφή των θέσεων υπήρξε, από τουρκικής πλευράς, άποψη για να δίνονται χρεόγραφα σε αυτό που αποζημιώνεται. Αυτή η θέση φαίνεται να μην είναι ψηλά στις επιλογές και στις συζητήσεις. Περαιτέρω, η τουρκοκυπριακή πλευρά  διατηρεί στο τραπέζι των συζητήσεων μια παλιά θέση της, βάση της οποίας η καταβολή της αποζημίωσης θα γίνεται από τη συνιστώσα πολιτεία από την οποία προέρχεται ο ιδιοκτήτης. Κοντολογίς, ο Ελληνοκύπριος που έχει περιουσία στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος και θα αποζημιωθεί για αυτήν, τον λογαριασμό θα τον πληρώνει το ε/κ κρατίδιο. Αυτή τη θέση, όπως και αυτή που αναφέρει πως θα πρέπει να επιδιορθωθούν και αναβαθμιστούν τ/κ σπίτια, ακίνητα που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, δεν συζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι σαφές πως το θέμα της εξασφάλισης ενός σημαντικού ποσού για τις αποζημιώσεις δεν αποτελεί εύκολο εγχείρημα και δεν υπάρχουν δεδομένα σήμερα που παραπέμπουν σε Οργανισμούς που είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν ως δωρητές.

Η σύναψη δανείων σημαίνει πως ουσιαστικά τις αποζημιώσεις θα τις πληρώσουν οι πολίτες, που θα φορτωθούν το  οικονομικό κόστος μιας συμφωνίας. Πόσο θα είναι το οικονομικό κόστος ( αποζημιώσεις, ανοικοδόμηση κλπ), κανείς σήμερα δεν γνωρίζει καθώς δεν έχει γίνει ακόμη μια εμπεριστατωμένη μελέτη. Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά είναι σαφές το θέμα των αποζημιώσεων θα αποτελεί μέρος της εκδίκασης των υποθέσεων που θα παρουσιάζονται ενώπιον της Επιτροπής Περιουσιών, η οποία θα συγκροτηθεί μετά την επίτευξη συμφωνίας. Θα συγκροτηθεί, επίσης και ένα δευτεροβάθμιο όργανο, το οποίο θα αποτελείται και αυτό από ίσο αριθμό Ε/κ και Τ/κ ενώ εξετάζεται και θέμα παρουσίας ξένου δικαστή. Οι θεραπείες που έχουν συμφωνηθεί έχουν αυξηθεί σε σχέση με τα πρώτα στάδια της διαπραγμάτευσης και αφορούν  αποκατάσταση, ανταλλαγή, αποζημίωση, μερική αποκατάσταση( μέρος της περιουσίας και αποζημίωση), εναλλακτική περιουσία ( να κτιστεί σπίτι σε άλλη γη) ή και μείγμα από τα πέντε διάφορα είδη θεραπείας.

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή στη συνάντηση των δυο διαπραγματευτών και των ομάδων τους, παρευρέθηκαν και οι επικεφαλείς των δυο πλευρών στην ομάδα εργασίας περιουσιακού και παρουσίασαν τα όσα συζήτησαν την τελευταία περίοδο. Είναι σαφές από τις συζητήσεις πως υπάρχουν μέσα από τις 22 κατηγορίες και αυτές που θεωρούνται εύκολες ( όπως στις περιπτώσεις που η περιουσία δεν αξιοποιήθηκε) ενώ παραμένει η διαφορά στο θέμα για τον ορισμό του χρήστη. Και χωρίς αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση του περιουσιακού.

Τα Ενεργειακά στην ατζέντα της συνάντησης Αναστασιάδη με Κάμερον

ΤΟ θέμα της Ενέργειας θα απασχολήσει τις πλείστες επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, την ερχόμενη εβδομάδα. Ζητήματα Ενέργειας θα συζητήσει και κατά τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή το πρωί στο Λονδίνο με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Είναι σαφές πως ενώ από το περασμένο Μάιο και εντεύθεν υπήρχε μια εντύπωση πως όλα παγώνουν στα ενεργειακά, λόγω προφανώς και των εξελίξεων στο Κυπριακό, ωστόσο, η πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, έχει προκαλέσει εκ νέου κινητικότητα( η εμπλοκή της βρετανικής BG αναμένεται ότι θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης Αναστασιάδη-Κάμερον). Είναι προφανές πως η επίσκεψη-αστραπή στην Κύπρο του διευθύνοντος συμβούλου της ιταλικής ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, την περασμένη Πέμπτη, αποτελεί κίνηση που συνδέεται με την προσπάθεια ελέγχου των εξελίξεων στο πεδίο της Ενέργειας στην περιοχή. Είναι σαφές πως η ΕΝΙ προσπαθεί να προλάβει και άλλες εταιρείες που είτε δραστηριοποιούνται είτε σχεδιάζουν να εμπλακούν στα ενεργειακά της περιοχής. Για την ΕΝΙ ο βασικός στόχος είναι η διοχέτευση του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες στο Κάιρο θα μεταβεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Την επίσκεψη «έκλεισε» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μετά από παράκληση του κ. Τουσκ, επικοινώνησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής με τον ομόλογό του της Αιγύπτου, κ. Σίσι. Ήδη η πλευρά του Ευρωπαίου αξιωματούχου έχει ενημερωθεί πως το Κάιρο τον αναμένει σύντομα. Η Ε.Ε. επιδιώκει να έχει ρόλο στην περιοχή αναπτύσσονται πρωτοβουλίες. Οι εξελίξεις στα ενεργειακά, εκ των πραγμάτων επηρεάζουν και το Κυπριακό. Πώς θα επηρεασθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων αυτό θα εξαρτηθεί και από τη διαχείριση που θα γίνει και από την πλευρά της Λευκωσίας.

Τα ΜΟΕ παραμένουν στο αέρα

Η ΣΤΑΣΗ της Τουρκίας, με εντολές Ερντογάν, φρενάρει εξελίξεις στο Κυπριακό και προκαλεί σκλήρυνση των θέσεων από την τ/κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, είναι προφανές πως η εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ( ΜΟΕ) σκοντάφτει στην τουρκική αδιαλλαξία, που οχυρώνεται, πολλές φορές, πίσω από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, που τηρεί άτεγκτη στάση.

Ο στρατός, για παράδειγμα, δεν δέχεται να ανοίξει οδόφραγμα στη Δερύνεια, προβάλλοντας διάφορα προσκόμματα και ζητώντας αλλαγή όδευσης. Είναι δε προφανές πως δημιουργούνται ερωτηματικά με τη στάση της τουρκικής πλευράς καθώς εάν δεν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει ένα οδόφραγμα, τότε πώς μπορεί να επιτευχθεί συνολική συμφωνία στο Κυπριακό; Παράλληλα, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, δεν προχωρά ούτε και η συμφωνία για ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας. Κι αυτό γιατί, οι Τούρκοι, επιμένουν πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις τ/κ θυγατρικές εταιρείες, που λειτουργούν στο ψευδοκράτος. Κοντολογίς, επιδιώκουν να έχουν πολιτικό όφελος που παραπέμπει στην αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: