Η Μέρκελ αποφάνθηκε πως… “η συμφωνία του Δουβλίνου δεν λειτουργεί πια”




To σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρέτισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αποτελεί «μόνο ένα πρώτο σημαντικό βήμα», τονίζοντας ότι «το «Δουβλίνο δεν λειτουργεί πια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα και η Ιταλία να δέχονται μεγάλη επιβάρυνση».

«Υπάρχει ένα ακόμα βήμα που πρέπει να γίνει, διότι ούτε η Γερμανία ούτε η Σουηδία μπορούν να καθορίσουν τον αριθμό προσφύγων που θα φιλοξενηθούν σε κάθε χώρα. Εξαρτάται από τις τοπικές συνθήκες», είπε η καγκελάριος.

«Χρειαζόμαστε ένα ανοιχτό σύστημα προκειμένου να κατανέμουμε εκείνους που έχουν δικαίωμα ασύλου», τόνισε η κυρία Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λέφβεν.

«Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Μεσόγειο. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιταλία μπορούν να δεχθούν όλους τους πρόσφυγες.
»Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η υπόθεση θα καθορίσει επίσης το μέλλον της Ευρώπης και το εάν η ήπειρός μας πραγματικά αποδέχεται την αξία της ατομικής ελευθερίας.

»Σε αυτό το θέμα, μας παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Και δεν λέμε ότι η Συρία είναι μακριά, αλλά απλώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα», είπε η κ. Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, αναφερόμενη στα κράτη-μέλη που αντιδρούν στην υποχρεωτική κατανομή μεταναστών και προσφύγων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί τελικά λύση, το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός συμφώνησε στην ανάγκη προώθησης νέας ευρωπαϊκής πολιτικής και δήλωσε ότι όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (ανταπόκριση Φ. Καραβίτη)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: